ßßß Cookit - przepis na MAŚLANA KRUSZONKA DO CIAST - PODSTAWY

MAŚLANA KRUSZONKA DO CIAST - PODSTAWY

nazwa

Wykonanie

Wiele osób pyta mnie o proporcje na pyszna kruszonkę.
I powiem szczerze, że długo robiłam ją ... na oko.
Efekt był różny.
A to była lekko chrupiąca, a to rozpływała się przez dodanie zbyt dużej ilości masła.
A zasady i proporcje do zrobienia dobrej kruszonki są przecież baaardzo proste.
Potrzebujemy:
100g masła (zawsze prawdziwe 82% tłuszczu)
100g cukru pudru
200g mąki
Czyli zawsze masła i cukru tyle samo, a podwójną ilość mąki.
Masło - tu jest "wiele szkół":) Z doświadczenia wiem, że masło, może być mocno schłodzone (prosto z lodówki), takie o temperaturze pokojowej, albo rozpuszczone i schłodzone.
Cukier - ja preferuję cukier puder, ale równie dobrze możemy użyć cukier kryształ lub cukier brązowy.
Ponadto - jest wiele wariacji na temat kruszonki. Możemy ją wzbogacić o wiórki kokosowe, wanilię, zmielone orzechy, cynamon - zawsze jednak pamiętając o właściwych proporcjach.
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, rozkruszamy w palcach, aż do uzyskania konsystencji "mokrego piasku".
Kruszonkę możemy mrozić. Jeśli zrobimy jej zbyt dużą ilość, spokojnie możemy przełożyć do małego pojemniczka i zamrozić do następnego użycia.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2016/01/maslana-kruszonka-do-ciast-podstawy.html