Wykonanie
Home » ciasta i
ciasteczka »
ciasteczka »
ciastka »
ciastka z nadzieniem » ciasto kruche » okazyjne »
truskawka » walentynki »
Ciasteczka kupidynapiątek, 14 lutego 2014

Przygotowałam coś na dzisiejsze świeto.
Ciastka są kruchutkie, proste, przepyszne. Przełożone najpyszniejszą
marmoladą truskawkową. Nie zawierają sztucznych barwników.Składniki:Kruche ciasto:375 g
mąki,3
żółtka,300 g
masła,190 g
cukru pudruLukier:szklanka
cukru pudru,odrobina wrzątku,kilka łyżek
syropu z czarnego bzuWykonanie:Składniki zmieszać ze sobą. Wstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm, wycinać dowolne kształty. Piec 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.W międzyczasie przygotować
lukier.
Cukier puder wymieszać z odrobiną wrzącej
wody i kilkoma łyżkami
syropu z czarnego bzu.Gdy kolor
ciastek delikatnie się zezłoci wyciągnąć z piekarnika, ostudzić, przełożyć ulubioną
marmoladą lub kremem. Polukrować.Szczęśliwych walentynek!



