ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem

nazwa

Wykonanie

Od dawna chciałam upiec te ciasteczka, głównie ze względu na ich uroczą formę, i kiedy w końcu udało mi się kupić zestaw odpowiednich wykrawaczek, od razu przystąpiłam do dzieła. Ciastka z tego przepisu wychodzą pyszne, bardzo kruche i delikatne, ale zaraz po upieczeniu są miękkie - aby stwardniały muszą być ostudzone. Z tego względu zalecam szczególną ostrożność podczas wyciągania ich z piekarnika. Najlepiej wyciągnąć je razem z blaszką, na której się piekły, w żadnym wypadku nie wyciągać ich łopatką, bo zupełnie się rozpadną. Oprócz tego, ciasteczka są naprawdę proste w przygotowaniu i świetnie nadadzą się na mikołajkowy prezent:) Białka, które są w niepotrzebne w tym przepisie warto zamrozić, a następnie użyć do wypieku bezików lub wypieków białkowych - polecam na przykład moje białkowe muffinki z owocami . Przepis na kruche ciasto znalazłam w bardzo starym wydaniu Kuchni Polskiej . Smacznego:) na 25-30 ciasteczek:
300 g mąki krupczatki,
200 g zimnego masła,
100 g cukru pudru,
3 żółtka,
mały słoiczek ulubionego dżemu lub powideł,
Mąkę posiekać z masłem (masło powinno być w małych kawałeczkach), a następnie dodać żółtka i cukier. Wszystko połączyć i szybko zagnieść w kulę. Włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto (na grubość ok. 5 mm;) na podsypanym mąką blacie. Foremką do ciasteczek wykrawać odpowiedni kształt, w połowie wykrojonych ciasteczek zrobić otwór (najłatwiej specjalną wykrawaczką, ale można też użyć małej nakrętki lub innego narzędzia). Piec w 200 stopniach ok. 8-10 minut. Ciastka są gotowe, gdy tylko zaczną rumienić się na brzegach. Wyciągnąć je razem z blaszką do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie na każde ciasteczko bez dziurki nałożyć 1/2 łyżeczki dżemu lub powideł i łączyć z ciastkiem z dziurką. Posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/11/kruche-ciasteczka-z-dzemem.html