ßßß
Korzenne ciasteczka, to trochę taka inna wersja świętszych pierniczków. Chociaż tak naprawdę nie różnią się od nich aż tak bardzo. Korzenne powstają zwykle na bazie kruchego ciasta i doprawia się je dużą ilością przyprawy korzennej, najlepiej domowej. Nie dodaje się do nich miodu i nie trzeba czekać na ich zjedzenie aż zmiękną. Można jeść je zaraz po upieczeniu i przechowywać w szczelnym pojemniku, aby nie nabierały wilgoci. Ja najbardziej lubię kiedy ciastka są bardzo cienkie i chrupiące.składniki (20 sztuk):300 g mąki90 g cukru pudru200 g zimnego masła4 łyżki przyprawy korzennej2 żółtkaMąkę połączyć z cukrem pudrem i przyprawą korzenną. Dodać masło i posiekać nożem. Do powstałej mieszanki wbić żółtka i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wycinać dowolne kształty; przenieść na blachę piekarnika. Ciasteczka piec w 200 ° C przez 10-12 minut. Po wyjęciu odczekać 2-3 minuty i przełożyć na kratkę.Smacznego! :)
