Wykonanie
Korzenne
ciasteczka, to trochę taka inna wersja świętszych pierniczków. Chociaż tak naprawdę nie różnią się od nich aż tak bardzo. Korzenne powstają zwykle na bazie kruchego ciasta i doprawia się je dużą ilością
przyprawy korzennej, najlepiej domowej. Nie dodaje się do nich
miodu i nie trzeba czekać na ich zjedzenie aż zmiękną. Można jeść je zaraz po upieczeniu i przechowywać w szczelnym pojemniku, aby nie nabierały wilgoci. Ja najbardziej lubię kiedy
ciastka są bardzo cienkie i chrupiące.składniki (20 sztuk):300 g
mąki90 g
cukru pudru200 g zimnego
masła4 łyżki
przyprawy korzennej2
żółtkaMąkę połączyć z
cukrem pudrem i
przyprawą korzenną. Dodać
masło i posiekać nożem. Do powstałej mieszanki wbić
żółtka i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wycinać dowolne kształty; przenieść na blachę piekarnika.
Ciasteczka piec w 200 ° C przez 10-12 minut. Po wyjęciu odczekać 2-3 minuty i przełożyć na kratkę.Smacznego! :)