Wykonanie

SKŁADNIKI:
masło niesolone 250 g
cukier muscovado - brązowy 200 g
syrop klonowy 4 łyżkimelasa 2 łyżki
mąka 625 g
soda oczyszczona 2 łyżeczki
imbir 2 łyżeczki
cukier puder 500g
czekoladki białe kółka 250 g
cukierki landrynki ok 7 sztPRZYGOTOWANIE:W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy
masło, dodajemy
cukier muscovado,
syrop klonowy i melasę. Wszystko podgrzewamy cały czas mieszając, do rozpuszczenia
cukru. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W dużej misce mieszamy
mąkę,
sodę oczyszczoną oraz
imbir. Dodajemy lekko przestudzone
masło z
cukrem, wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno być klejące- można dodać więcej
mąki. Wycinamy szablony- najlepiej z tekturki, ale ja użyłam okładki gazety i tez było dobrze:) Boki
domku 2 prostokąty 15x9 cm, 2x dach 15x9 cm, przód i tył
domku- 2 prostokąty18x9 cm, z trójkątem u góry wysokości 9 cm. .Nagrzewamy piekarnik do temp 180 stopni ( z termoobiegiem) Z wyrobionego ciasta urywamy kawałek i rozwałkowujemy na placki grubości ok 5mm. Za pomocą szablonów wycinamy ściany i dach. W ścianach wycinamy po 2 okna, w przedzie
domku, wycinamy 3 okienka i drzwi. Każdy element układamy na papierze do pieczenia. Wszystkie resztki z wycinania zostawiamy, można z nich zrobić inne pierniczki. W każdym oknie, układamy po 1
cukierku, podczas pieczenia rozpuszczą się, tworząc efekt kolorowych szkiełek. Pieczemy przez 8-9 minut . Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Do ozdabiania powracamy na dopiero na następny dzień. Z
cukru pudru i ciepłej
wody robimy bardzo gęsty
lukier, smarujemy nim dach i układamy
czekoladki . Zostawiamy do zastygnięcia, można włożyć do lodówki. Za pomocą kolorowego lukru ozdabiamy okna i drzwi. Smarujemy lukrem boki każdej części i przykładamy do siebie ściany, można w środek włożyć miskę tak aby się lekko o nią opierały. na wierzch kładziemy dach. (wszystkie części łączymy ze sobą lukrem) Wkoło
domku układamy ozdoby, całość posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego:)
