Wykonanie
Wołowina to jedno z tych
mięs, które robię jak mam więcej czasu. Można by pomyśleć , że mam go baardzo dużo , gdyż nie pracuję a studiuję:) HA! ale za to mam Zosię. I wszyscy co ją znają wiedzą, że Zosia nie lubi siedzieć sama:) Do tego te placki ziemniaczane… uwielbiam je z
cukrem, na kwaśno, ze
śmietaną i w sosie i w każdej innej postaci. Tylko dlaczego mój robot kuchenny, nigdy nie zetrze ich tak jak tarka? A może znacie jakieś sposoby, jak nie zedrzeć przy tym wszystkich palców i paznokci?:)
SKŁADNIKI:
bitki wołowe 5 szt
bekon surowy 10 plastrów
przyprawa do duszenie
mięsapieprzogórek konserwowy 5 szt
ziemniaki 5 dużych
pieprz sól, 1 szczypta
jajko 1 szt
mąka 5 łyżeksosier 2 łyżki
olej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:
Bitki wołowe, opłukać i osuszyć. Przełożyć na talerz i obficie posypać
przyprawą do duszenia
mięsa oraz
pieprzem. Dobrze nasmarować z obu stron. Na każdym plastrze
mięsa układać dwa plastry
bekonu oraz jednego
ogórka konserwowego. Zawijać w rulony.
Mięso można związać nitką. Na patelni rozgrzać
olej. Dobrze obsmażyć
mięso ze wszystkich stron( mnie zajęło to 15 minut) Po tym czasie podlać
mięso gorącą , przegotowaną
wodą, dodać sosier, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości ok godzinki.
Ziemniaki obrać , opłukać i zetrzeć na tarce – najdrobniejsze oczka. Dodać
jajko,
mąkę,
sól oraz
pieprz. Bardzo dokładnie wymieszać. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Mięso podawać na placku ziemniaczanym polane sosem z duszenia. Smacznego:)