Wykonanie
Od kilku dni pod dachem mym goszczę teścia i z tego też powodu ciut więcej różności przygotowuję. Tak oto powstała
tarta. Widziałam ją kilkukrotnie na różnych blogach. Sposób układania
owoców jest bajecznie prosty a wygląda super profesjonalnie i uroczo:) Przepis na krem custard wzięłam z bloga Manufaktura
ciastek . Jeszcze nie raz go wykorzystam. Teraz już wiem , jakie jest ulubione ciasto córy. Polecam:)

SKŁADNIKI:ciasto:
mąka 250 g
masło 125 g
żółtka 2 szt
cukier puder 1 łyżkakrem custard:1/2 l
mleka4 łyżki
cukrumiąższ z
laski wanilii lub 3 łyżki
cukru waniliowego1 łyżka
masła3
żółtka3 łyżki
mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
jabłka 1 kg
cynamon 2 łyżki
cukier brązowy 2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Przygotować ciasto.
Mąkę ,
żółtka oraz
cukier puder przełożyć do miski. dodać miękkie
masło i zacząć wyrabiać ciasto. Powinno być zwięzłe. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Przygotować krem custard: do Naczynia przełożyć 3 łyżki
mąki, 3
żółtka oraz 100 ml
mleka. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe
mleko – 400 ml- zagotować wraz z dodatkiem
cukru,
masła oraz laski miąższu z
laski wanilii. Ja nie miałam więc dodałam
cukier waniliowy. Całość gotować na małym ogniu ok 3 minut. Następnie wlać pozostałe
mleko i bardzo energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Masa bardzo szybko gęstnieje. Gotować ok 1 minuty. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć w formie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 15 minut w temp 180 stopni.
Jabłka obrać, oczyścić z pestek. Jedno
jabłko pokroić w kosteczkę, wymieszać z łyżką
cynamonu oraz łyżką
cukru trzcinowego. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Następną warstwą jest krem custard. Pozostałe
jabłka pokroić w plastry. Układać ciasno na kremie. Posypać pozostałym
cynamonem i
cukrem. Zapiekać 15 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu odstawić tartę na 20-30 minut. Smacznego:)