ßßß Cookit - przepis na Tarta jabłkowo-cynamonowa z custard

Tarta jabłkowo-cynamonowa z custard

nazwa

Wykonanie

Od kilku dni pod dachem mym goszczę teścia i z tego też powodu ciut więcej różności przygotowuję. Tak oto powstała tarta. Widziałam ją kilkukrotnie na różnych blogach. Sposób układania owoców jest bajecznie prosty a wygląda super profesjonalnie i uroczo:) Przepis na krem custard wzięłam z bloga Manufaktura ciastek . Jeszcze nie raz go wykorzystam. Teraz już wiem , jakie jest ulubione ciasto córy. Polecam:)
SKŁADNIKI:
ciasto:
mąka 250 g
masło 125 g
żółtka 2 szt
cukier puder 1 łyżka
krem custard:
1/2 l mleka
4 łyżki cukru
miąższ z laski wanilii lub 3 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka masła
3 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
jabłka 1 kg
cynamon 2 łyżki
cukier brązowy 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować ciasto. Mąkę , żółtka oraz cukier puder przełożyć do miski. dodać miękkie masło i zacząć wyrabiać ciasto. Powinno być zwięzłe. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Przygotować krem custard: do Naczynia przełożyć 3 łyżki mąki, 3 żółtka oraz 100 ml mleka. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko – 400 ml- zagotować wraz z dodatkiem cukru, masła oraz laski miąższu z laski wanilii. Ja nie miałam więc dodałam cukier waniliowy. Całość gotować na małym ogniu ok 3 minut. Następnie wlać pozostałe mleko i bardzo energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Masa bardzo szybko gęstnieje. Gotować ok 1 minuty. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć w formie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 15 minut w temp 180 stopni. Jabłka obrać, oczyścić z pestek. Jedno jabłko pokroić w kosteczkę, wymieszać z łyżką cynamonu oraz łyżką cukru trzcinowego. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Następną warstwą jest krem custard. Pozostałe jabłka pokroić w plastry. Układać ciasno na kremie. Posypać pozostałym cynamonem i cukrem. Zapiekać 15 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu odstawić tartę na 20-30 minut. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/09/16/tarta-jablkowo-cynamonowa-z-custard