Wykonanie
Jeżeli napiszę , że zrobiłam ją sama to
będę w niezłych tarapatach.
Kasiu dziękuję , że mogłam Ci pomóc :) Pomysł na tartę powstał podczas wczorajszych zakupów. Zobaczyłam
borówki i
jeżyny i już wiedziałam , że połączenie tego będzie znakomite.
Tarta rozpływa się w ustach. Najlepsza na ciepło!!! Polecam:)

SKŁADNIKI:1 gotowy podkładkrem custard:1/2 l
mleka4 łyżki
cukrumiąższ z
laski wanilii lub 3 łyżki
cukru waniliowego1 łyżka
masła3
żółtka3 łyżki
mąki ziemniaczanej lub kukurydzianejcrumble:100 gram
mąki pełnoziarnistej50 gram
masła30 gram
brązowego cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego1 garść
borówki amerykańskiej1 garść
jeżynPRZYGOTOWANIE:Przygotować krem custard: do Naczynia przełożyć 3 łyżki
mąki, 3
żółtka oraz 100 ml
mleka. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe
mleko – 400 ml- zagotować wraz z dodatkiem
cukru,
masła oraz laski miąższu z
laski wanilii. Całość gotować na małym ogniu ok 3 minut. Następnie wlać pozostałe
mleko i bardzo energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Masa bardzo szybko gęstnieje. Gotować ok 1 minuty Przygotować crumble:
Mąkę,
masło,
cukier brązowy i
waniliowy wymieszać i zagnieść tak aby powstała jednolita masa.
Borówki oraz
jeżyny umyć i osuszyć. Do gotowego
spodu wyłożyć custard, na nim
owoce i posypać przygotowanym crumble. Piec 30 minut w temp 280 stopni- do momentu aż crumble będzie lekko brązowe. Smacznego:)