ßßß Cookit - przepis na Leśna tarta z custard i crumble

Leśna tarta z custard i crumble

nazwa

Wykonanie

Jeżeli napiszę , że zrobiłam ją sama to będę w niezłych tarapatach. Kasiu dziękuję , że mogłam Ci pomóc :) Pomysł na tartę powstał podczas wczorajszych zakupów. Zobaczyłam borówki i jeżyny i już wiedziałam , że połączenie tego będzie znakomite. Tarta rozpływa się w ustach. Najlepsza na ciepło!!! Polecam:)
SKŁADNIKI:
1 gotowy podkład
krem custard:
1/2 l mleka
4 łyżki cukru
miąższ z laski wanilii lub 3 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka masła
3 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
crumble:
100 gram mąki pełnoziarnistej
50 gram masła
30 gram brązowego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 garść borówki amerykańskiej
1 garść jeżyn
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować krem custard: do Naczynia przełożyć 3 łyżki mąki, 3 żółtka oraz 100 ml mleka. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko – 400 ml- zagotować wraz z dodatkiem cukru, masła oraz laski miąższu z laski wanilii. Całość gotować na małym ogniu ok 3 minut. Następnie wlać pozostałe mleko i bardzo energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Masa bardzo szybko gęstnieje. Gotować ok 1 minuty Przygotować crumble: Mąkę, masło, cukier brązowy i waniliowy wymieszać i zagnieść tak aby powstała jednolita masa. Borówki oraz jeżyny umyć i osuszyć. Do gotowego spodu wyłożyć custard, na nim owoce i posypać przygotowanym crumble. Piec 30 minut w temp 280 stopni- do momentu aż crumble będzie lekko brązowe. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/10/03/lesna-tarta-z-custard-i-crumble