ßßß
SKŁADNIKI:1 gotowy podkładkrem custard:1/2 l mleka4 łyżki cukrumiąższ z laski wanilii lub 3 łyżki cukru waniliowego1 łyżka masła3 żółtka3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianejcrumble:100 gram mąki pełnoziarnistej50 gram masła30 gram brązowego cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 garść borówki amerykańskiej1 garść jeżynPRZYGOTOWANIE:Przygotować krem custard: do Naczynia przełożyć 3 łyżki mąki, 3 żółtka oraz 100 ml mleka. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko – 400 ml- zagotować wraz z dodatkiem cukru, masła oraz laski miąższu z laski wanilii. Całość gotować na małym ogniu ok 3 minut. Następnie wlać pozostałe mleko i bardzo energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Masa bardzo szybko gęstnieje. Gotować ok 1 minuty Przygotować crumble: Mąkę, masło, cukier brązowy i waniliowy wymieszać i zagnieść tak aby powstała jednolita masa. Borówki oraz jeżyny umyć i osuszyć. Do gotowego spodu wyłożyć custard, na nim owoce i posypać przygotowanym crumble. Piec 30 minut w temp 280 stopni- do momentu aż crumble będzie lekko brązowe. Smacznego:)