Wykonanie
Francuski klasyk. Świetny jako samodzielne danie lub dodatek do wszelakich
mięs. Gratin dauphinois jest bardzo prosty w wykonaniu, jednak widziałam takie próby przygotowania, które kończyły się mało apetycznie.
Ziemniaki rozgotowane lub niedogotowane,
śmietana zbyt sucha lub prawie zsiadła. Jak więc zrobić przepyszne gratin douphinois? Zapraszam do przeczytania kilku wskazówek i skorzystania z przepisu.
ZIEMNIAKI:Tylu ilu kucharzy, tyle opinii o ziemniakach. Richard Olney autor książki French Menu Cookbook wybiera te , które są mączne i zbite.
Stevie Parle – Young Chef of the Year 2010 – poleca odmiany puszyste. Którekolwiek użyjemy, ważne jest aby były one jednakowo pokrojone. Niezbyt grube 3-4 mm. Do tego najlepiej użyć mandoliny lub robota kuchennego.SOS:W pierwszych przepisach sos zrobiony jest z
mleka i
jajek. Richar Olney , o którym wspomniałam już wcześniej zastąpił
jajka śmietaną. Ponieważ nie jest to najlżejsze danie, sugeruje On odpowiednie proporcje
mleka do
śmietany – 3:1.GOTOWANIE:Kolejny raz stajemy przed wyborem. Myć
ziemniaki po pokrojeniu, czy pozostawić ze skrobią? Gotowanie nieumytych
ziemniaków powoduje oddzielenie
skrobi i jednocześnie lekkie zagęszczenie sosu.
PRZYPRAWY:
Czosnek. Istnieją dwa sposoby wykorzystania go w przepisie. Według mnie efekt jest taki sam.
Czosnkiem natrzeć naczynie, w którym będziemy zapiekać , następnie pokroić go, lub przecisnąć przez praskę i dodać do
mleka , w którym gotują się
ziemniaki. Druga metoda to cieniutko pokrojony
czosnek , którym przekładamy
ziemniaki już w naczyniu.
Gałka muszkatołowa. Klasyczna
przyprawa do kremowych potraw, więc idealna do gratin douphinois. Dodajemy tylko odrobinę aby nie zdominowała smaku potrawy.
Ser. W oryginalnym przepisie posypujemy
ziemniaki serem tuż przed końcem pieczenia, Olney proponuje nowatorską metodę i dodaje
starty ser do sosu w którym podgotowujemy
ziemniaki. Nigdy nie stosowałam tej metody, lubię gdy na wierzchu tworzy się delikatna serowa skorupka.PRZEPISSKŁADNIKI:
ziemniaki 1 kg
boczek wędzony 150 g
ser ementaler 150 g
mleko 1 l
śmietana 36% 350 ml
czosnek 2 ząbki
gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
pieprz cayenne 1 szczypta
sól morskapieprz czarnyPRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obrać. Pokroić w cienkie paski 3-4 mm , najlepiej na mandolinie lub w robocie kuchennym.
Melko wlewamy do garnka, dodajemy
przyprawy,
gałkę muszkatołową, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól morską ,
pieprz czarny oraz
pieprz cayenne. Przekładamy do garnka nieumyte pokrojone
ziemniaki, przykrywamy przykrywką i lekko dusimy ok 10 minut.
Ziemniaki nie mają się gotować.
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na suchej patelni. Po ok 10 minutach gotowania
ziemniaków, przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Do sosu w którym się dusiły dodajemy
śmietanę i zalewamy
ziemniaki. Na wierzch układamy kawałki
boczku. Przykrywamy folią aluminiową , wstawiamy do piekarnika – 180 stopni – na 30 minut. Po tym czasie ściągamy folię, posypujemy
serem i podpiekamy ok 5 minut- tak aby
ser się rozpuścił. Smacznego :)