ßßß Cookit - przepis na Przegrzebki i krewetki na sałacie z brie

Przegrzebki i krewetki na sałacie z brie

nazwa

Wykonanie

Sałatkę zrobiłam już dawno, czekała tylko na swoją kolej żeby opublikować. Najlepsze przegrzebki jadłam pracując w hotelu, który dwukrotnie zdobył gwiazdkę Michelin Podane były na musie z pieczonego selera. Niebo w gębie. Oczywiście nie mogę porównywać się do szefa kuchni, ale moje też były niczego sobie. Ponieważ cena ich jest dość wysoka kupiłam tylko 10 sztuk, dodałam za to kilka krewetek i był to strzał w dziesiątkę. Idealne połączenie smaków. Polecam.
SKŁADNIKI: na 2 porcje:
przegrzebki ok 10 szt
krewetki duże ok 10 szt
ser brie 100 g
pomidorki koktajlowe 8 szt
mix sałat 2 garście
ocet balsamiczny 1 łyżka
oliwa z oliwek 1 łyżka
dobre masło 1 łyżka
papryka mielona słodka 1 szczypta
czosnek 1 ząbek
sól pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Na mniejszej patelni rozpuścić łyżkę masła, przełożyć oczyszczone i osuszone krewetki, posypać szczyptą papryki mielonej słodkiej , dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (mały), wymieszać i podsmażyć. Na osobnej patelni rozpuścić łyżkę dobrego słonego masła, smażyć przegrzebki z obu stron na złoty kolor. Pod koniec posypać odrobiną soli i pieprzu. Na talerzu ułożyć sałatę, następnie owoce morza, pokrojony w kawałki ser brie i pomidorki koktajlowe. Oliwę z oliwek wymieszać z octem balsamicznym , polać delikatnie sałatkę. Smacznego :)
Źródło:http://potravel.pl/2013/08/23/przegrzebki-i-krewetki-na-salacie-z-brie