Wykonanie
Sałatkę zrobiłam już dawno, czekała tylko na swoją kolej żeby opublikować. Najlepsze przegrzebki
jadłam pracując w hotelu, który dwukrotnie zdobył gwiazdkę Michelin Podane były na musie z pieczonego
selera. Niebo w gębie. Oczywiście nie
mogę porównywać się do szefa kuchni, ale moje też były niczego sobie. Ponieważ cena ich jest dość wysoka kupiłam tylko 10 sztuk, dodałam za to kilka
krewetek i był to strzał w dziesiątkę. Idealne połączenie smaków. Polecam.

SKŁADNIKI: na 2 porcje:przegrzebki ok 10 szt
krewetki duże ok 10 szt
ser brie 100 g
pomidorki koktajlowe 8 sztmix
sałat 2 garście
ocet balsamiczny 1 łyżka
oliwa z oliwek 1 łyżkadobre
masło 1 łyżka
papryka mielona słodka 1 szczypta
czosnek 1 ząbek
sól pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE:Na mniejszej patelni rozpuścić łyżkę
masła, przełożyć oczyszczone i osuszone
krewetki, posypać szczyptą
papryki mielonej słodkiej , dodać przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku (mały), wymieszać i podsmażyć. Na osobnej patelni rozpuścić łyżkę dobrego słonego
masła, smażyć przegrzebki z obu stron na złoty kolor. Pod koniec posypać odrobiną
soli i
pieprzu. Na talerzu ułożyć
sałatę, następnie
owoce morza, pokrojony w kawałki
ser brie i
pomidorki koktajlowe.
Oliwę z oliwek wymieszać z
octem balsamicznym , polać delikatnie
sałatkę. Smacznego :)