Wykonanie
Jest taki blog na który zaglądam codziennie. Prawie każdą potrawę którą tam znajdę , natychmiast dodaję do listy : ZRÓB TO ! Tym razem było tak samo,
Kasia z bloga Gotuj z Cukiereczkiem oczarowała mnie swoim deserem. Następnego dnia już chłodził się w mojej lodówce. Przygotowanie go to
bułka z
masłem, jedynym problemem może być czas, który trzeba poświęcić. Nie jest to deserek w 5 minut. Smaki
galaretki zmieniamy wg upodobań o gustów czyli co kto lubi. Polecam, deser idealny na upalne dni.
SKŁADNIKI:
galaretki owocowe 3 różne kolory
kefir 500 ml
śmietanka 30 %
żelatyna 2 łyżki
truskawki 100 g
banan 1 szt
cukier waniliowy 2 łyżki
cukier puder 1 łyżeczkaPRZYGOTOWANIE:Danie nie jest trudne w wykonaniu, jest tylko czasochłonne. Moje
galaretki były o smaku
agrestowym,
wiśniowym i
cytrynowym. Pierwszą warstwą jest
kefir. 1 łyżkę
żelatyny rozpuścić w 100 ml gorącej
wody. Połączyć z
kefirem i łyżką
cukry waniliowego, dokładnie wymieszać. Mój
cukier miał ziarenka
wanilii, które były ładnie widoczne na
masie. Rozlać do salaterek lub szklanek, niezbyt grubą warstwę. Wstawić do lodówki do stężenia. Następnie przygotować
czerwoną galaretkę, zmniejszyłam ilość
wody o 100 ml. Przestudzić, rozlać jako kolejną warstwę. Teraz powinna być kolejna biała warstwa, ja niestety zapomniałam i położyłam kolejną porcję
galaretki, tym razem żółta i lekko kolory się zlały. Następną warstwą jest
śmietanka, połączona z
cukrem waniliowym oraz rozpuszczoną w 100 ml gorącej
wody żelatyną. Rozlać ponownie do salaterek. Warstwa ta różni się od pierwszej kefirowej, będzie słodsza. Ta kefirowa będzie lekko kwaśnawa co da fajny kontrast ze słodkością musu i
galaretki. Ostatnia warstwą jest
galaretka zielona-agrestowa. Przygotować w pomniejszonej ilości
wody. Ostudzić wylać do salaterek i ponownie do lodówki do stężenia. Przed samym podaniem, zmiksować umyte i osuszone
truskawki z
bananem oraz łyżeczką
cukru pudru. Musem polać deser. Smacznego:)