ßßß Cookit - przepis na Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

Wykonanie

1 1/2 szkl mąki
1 szkl cukru
9 łyżek margaryny
1/2 l śmietany 36%
1 budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
4 łyżki rumu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
jabłka
rodzynki (opcjonalnie)
płatki migdałowe
Mąkę, proszek, jajko, cukier i margarynę zagnieść i włożyć do lodówki. Jabłka obrać, wydrążyć nasiona. Ciasto rozwałkować, wylepić formę (brzegi też), ułożyć jabłka z rodzynkami (jedno przy drugim, gęsto).
Budyń rozmieszać w 1/3 śmietany, resztę zagotować z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym oraz łyżką margaryny. Wlać budyń i rum, zagotować i wyłożyć na jabłka. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec 60-70 min w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://swietnakuchnia.blogspot.com/2012/09/tarta-z-jabkami.html