Wykonanie
Naturalne połączenie niosące ciepło, pozytywną energię i lekkość...

Często słyszymy o tym, jak drogocenne właściwości odżywcze posiada
kasza jaglana, jednak niewielu z nas po nią sięga. Dziś pomysł na to, jak szybko i smacznie ją przyrządzić. Inspirację zaczerpnęłam od mojej siostry, która obecnie jest na diecie bezglutenowej. Dodatek
oleju kokosowego do
kaszy jaglanej nadaje jej bardzo ciekawego charakteru i delikatnie słodkiego posmaku.
Kaszę podajemy z ulubionymi
owocami, u mnie często jest to
jabłko i
gruszka podduszone z
cynamonem i
kardamonem. Od czasu do czasu zakupuję też mix
mrożonych owoców, np. taki -
maliny,
wiśnie,
truskawki i
porzeczki. Jeśli macie własne
mrożone owoce domowe, a w sezonie świeże, tym lepiej! Dodatkowo danie wzbogacić można nasionami chia, choć nie są one tutaj konieczne. Dla mnie jest to jedno ze śniadań idealnych... Zapewnia bardzo dobre samopoczucie i lekkość. Zwłaszcza w tak chłodne dni, jakie mamy teraz, dobrze zjeść rano coś ciepłego i pożywnego!
Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, dzięki
czemu działa leczniczo na stawy. Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Krzem wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie.
Kasza jaglana to także źródło witamin z grupy B, witaminy E oraz lecytyny wzmacniającej pamięć i koncentrację. Nie zawiera ona glutenu, dlatego nadaje się dla osób na diecie lekkostrawnej czy bezglutenowej, a także dla małych dzieci. Jest zasadotwórcza, dlatego tak ważne jest wprowadzenie jej do naszej codziennej zakwaszonej diety, niekorzystnej dla organizmu.Chia też mają doskonałe właściwości odżywcze i zdrowotne. Zawierają m.in. dużą ilość błonnika, kwasy omega 3 i 6 w odpowiednich proporcjach, liczne witaminy i minerały oraz łatwo przyswajalne
białko. Wspomagają nawilżanie organizmu, ponieważ maja dużą zdolność absorbowania
wody, dlatego są wskazane jako uzupełnienie diety osób regularnie uprawiających
sport. Pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie od wieków były podstawą diety. Aztekowie zaliczali chia do pięciu najważniejszych pokarmów zapewniających sprawność fizyczną i psychiczną.Składniki dla dwóch osób:3/4 szklanki
kaszy jaglanej,2 łyżeczki nasion chia,1 i 1/2 szklanki
wody,1-2 łyżki
oleju kokosowego,
jabłko,
gruszka,2 szczypty
cynamonu i
kardamonu,2 garści mrożonych lub świeżych
owoców, takich jak
maliny,
truskawki,
jagody lub
porzeczki.

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukujemy na sitku gorącą
wodą, aby pozbyć się goryczki. Następnie zalewamy ją nową porcją
wody i gotujemy przez około 12-14 minut do wchłonięcia całego płynu. Jeśli w trakcie gotowania
wody zabraknie, możemy ją uzupełnić. Na minutę przed końcem gotowania lub już po ugotowaniu do
kaszy dodajemy
olej kokosowy, mieszamy.W czasie gotowania
kaszy obieramy
jabłko i
gruszkę, kroimy je w drobną kostkę. Na jednej połowie patelni lub rondelka dusimy z 3 łyżkami
wody jabłka i
gruszki z
cynamonem i
kardamonem, na drugiej
owoce mrożone.
Kaszę nakładamy do miseczek, układamy na niej
owoce, posypujemy nasionami chia.SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))