Wykonanie

Od tygodnia mamy już (nareszcie!) pierwsze, lokalne
szparagi, miniony weekend minął więc pod znakiem tego właśnie warzywa. Zazwyczaj wybieram te zielone (kupowane bezpośrednio na farmie) i przechowuję je do
trzech dni, w lodówce, zawinięte w wilgotną ściereczkę.Kupując
szparagi wybierajmy te, które mają świeże, wilgotne końcówki i zamknięte ‘główki’; te, które mają suche jak
pieprz końcówki łodyg będą jednym wielkim rozczarowaniem, nie warto więc dać się na nie skusić, nawet jeśli są w jakiejś niesamowitej promocji.Bogate w witaminy (C, A, B i E) oraz mikroelementy,
szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne (zawierają tylko 25 kalorii w 100 gramach). Zawierają przeciwutleniacze, kwas foliowy, żelazo, potas, magnez. Wspomagają układ krążenia, koją (ponoć…) skołatane nerwy, pomagają w walce z cholesterolem. Ale najważniejsze jest chyba to, że są naprawdę wyjątkowe w smaku . Owszem, dosyć specyficzne, ale przez to właśnie wyjątkowe. Warto więc skorzystać z nich właśnie teraz, gdy sezon w pełni, gdyż cieszyć się nimi możemy tylko do końca czerwca (więcej szczegółów na temat
szparagów i sposobu ich przygotowania tutaj – klik, a pozostałe przepisy w zakładce ‘szparagi’ - klik).Na pierwszy ogień poszły w weekend te pieczone – klik, z dodatkiem
oliwy i
skórki z cytryny, które częściowo spałaszowaliśmy same, a resztę wykorzystałam później do kilku sałatek. Jedna z nich powstała właśnie z myślą o dzisiejszym ‚pracowym’ lunchu – może i Wam pomysł się spodoba?

- ugotowana komosa / quinoa (szczegóły tutaj – klik)- plastry upieczonej dyni lub słodkich
ziemniaków (pieczone ok. 15 min w 220°C)-
zielone szparagi – upieczone tak jak tutaj – klik lub ugotowane na parze (gotujemy
szparagi ok. 3 minuty, a następnie natychmiast przekładamy do naczynia z zimną
wodą)- zrumienione na suchej patelni
orzeszki piniowe-
rukola-
cytrusowy sos vinaigrette : ok. 3 łyżki
oliwy + 2-3 łyżki soku z
pomarańczy + 1 łyżka
soku z cytryny + ¾ – 1 łyżeczka
musztardy + otarta skórka z ½ – 1
cytryny (+ opcjonalnie 1 łyżeczka
miodu, jeśli wolicie słodko-kwaśne smaki)Smacznego!‚