Wykonanie
Wczoraj, 1-go sierpnia, w dzień święta narodowego w Szwajcarii, tradycyjnie już – jak co roku – tuż po 6 rano obudziła nas przeurocza orkiestra dęta :) Szczęście w nieszczęściu mamy takie, że gdybyśmy mieszkali w centrum miasteczka, to obudzono by nas już o 5 :)) Tak, tak, nawet w taki wolny od pracy dzień w Szwajcarii nie można zbyt długo spać. Ani zbyt wcześnie kłaść się spać, ze względu na pokazy sztucznych ogni, ale to jest o wiele bardziej przyjemne niż pobudka o świcie ;) A tegoroczny pokaz sztucznych ogni w naszym ‘miasteczku’ był szczególnie widowiskowy, choć przeze mnie niestety podziwiany tylko z balkonu ;)Jak wspominałam Wam już rok temu, na święto 1-go sierpnia piecze się w Szwajcarii takie oto bułeczki
mleczne, z nacięciami w kształcie krzyża i ze szwajcarskimi chorągiewkami :)

W tym roku jednak – przyznaję bez bicia… – bułeczek nie było :( Było za to coś innego, szwajcarskiego, choć niezupełnie tradycyjnego, ale… o tym będzie dopiero w jednym z przyszłych wpisów :)Gdy zakładałam tego bloga, nie sądziłam, że
będę tu pisać również o kuchni szwajcarskiej, jednak po pewnym czasie zauważyłam, że są chętni i na takie przepisy :) Co jakiś czas dostaję maile z zapytaniem o taki czy inny szwajcarski smakołyk i w miarę możliwości staram się na nie odpowiadać, nie wszystko bowiem mam czas przygotować, sfotografować i wpisać na bloga. Ale od czasu do czasu staram się oczywiście coś nowego do listy dopisać ;) Chętnych zapraszam więc również do poprzednich wpisów o tym, co na szwajcarskim
stole zobaczyć można ;)*W ostatnim
poście wspominałam Wam, że
morele to taki ‘narodowy’ szwajcarski
owoc. Dlatego by było dziś ‘na stole’ coś w miarę tradycyjnego, upiekłam ekspresowe ucierane ciasto z
morelami właśnie, a dzięki
amaretto i płatkom
migdałowym ciasto nabrało aromatu i stało się mniej
banalne ;)(równie pyszne było by z kruszonką o której użyłam do
morelowo-lawendowego crumble)Czy są chętni na kawałek? Jeśli tak, to częstujcie się proszę :)*

*forma 25 x 25cm150 g miękkiego
masła150 g
cukru3
jajka1 łyżka
amaretto150 g
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia+
morele,
płatki migdałoweNagrzać piekarnik do 180°.
Morele umyć, przepołowić i wypestkować.
Masło utrzeć (zmiksować) z
cukrem do białości. Dalej miksując dodawać po jednym
jajku, następnie dodać
amaretto oraz – partiami –
mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto przelać do natłuszczonej lub wyłożonej papierem formy, ułożyć
owoce i posypać
płatkami migdałowymi. Piec ok. 40 min (lub do suchego patyczka).*Smacznego!*