ßßß
Składniki:papier ryżowymięso mielone (około 500 g)makaron ryżowy (200 g)biała kapusta (jedna mała lub pół dużej)2 duże cebule2 duże marchewki starte na tarce (grube oczka)papryczka chili (cała, mielona lub w płatkach)namoczone i posiekane drobno grzyby mun (2 garstki suchych grzybków)sos sojowysos rybnysłodki sos chiliolej sezamowysólpieprzopcjonalnie:1 jajkoprzyprawa pięciu smakówPrzygotowanie:Mięso smażymy na złoty kolor. Dodajemy posiekaną cebulę, marchewkę i grzyby. Przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Następnie wrzucamy poszatkowaną drobno kapustę i dusimy aż całość będzie odpowiednio miękka. Dodajemy namoczony makaron ryżowy i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy całość sosem sojowym (ilość w zależności od Waszego gustu), odrobiną sosu rybnego (dosłownie 1-2 łyżeczki) i łyżką stołową oleju sezamowego. Na koniec dodaję Sos słodki chili, który całość ładnie skleja, przyprawę pięciu smaków i jajko (lubię, kiedy farsz trzyma się w całości i nie rozsypuje po papierze ryżowym). Wy możecie spokojnie ominąć ten etap.Pamiętajcie, że sposób przyprawiania tego dania powinien zależeć przede wszystkim od Waszego gustu. Możecie dodać więcej sosów, albo w ogóle je pominąć i postawić na indywidualne doprawianie na talerzu. My dajemy sosiki zarówno do środka jak i potem na talerz :pPapier ryżowy delikatnie zwilżam, osuszam (koniecznie!) i zawijam tak jak nasze polskie krokiety. Gotowe roladki odkładam na minimum 30 minut, żeby dobrze wyschły. Jest to bardzo ważne, ponieważ jeśli na papierze lub w środku sajgonki jest woda, wszystko popęka, poskleja się i będzie okropnie pryskać.Sajgonki smażymy na głębokim i mocno nagrzanym oleju aż nabiorą złotego koloru a następnie dokładnie odsączamy, np. na ręcznikach papierowych. Jeśli liczymy kalorie, możemy z powodzeniem upiec sajgonki w piekarniku (tutaj jest bardziej prawdopodobne, że popękają, ale będą równie dobre).Podajemy z różnego rodzaju sosami orientalnymi. U nas najczęściej na stole lądują: sos sojowy, sos chili słodki, sos chili ostry).UWAGA!Nie podałam Wam ilości papieru ryżowego potrzebnej do przygotowania tego dania. Ciężko jest to określić, ponieważ papiery sprzedawane są w różnych rozmiarach, możemy też dodać do środka więcej lub mniej farszu.Papier kupowany w supermarketach jest dość drogi. Zdarzało się, że widziałam opakowania zawierające 6-8 arkuszy w cenie około 7 zł. Ja kupuję dużą paczkę papieru (100 sztuk) w hali handlowej na Marywilskiej w Warszawie (w sklepie z żywnością orientalną) i taka paczka kosztuje 9-10 zł. Jeśli nie macie dostępu do tego rodzaju sklepu to może warto przejrzeć aukcje na AllegroCiekawostki:* Sajgonki możecie również przygotować ze świeżych składników, bez smażenia (papier ryżowy po namoczeniu nadaje się już do spożycia)* W oryginalnych przepisach rzadko znajduje się mięso – bazą jest zazwyczaj sama kapusta z innymi warzywami* Produkując sajgonki na szeroką skalę nie dusi się składników, tylko blanszuje* Tradycyjnie sajgonki przygotowywane są ze świeżego (najczęściej kupionego na targu) ciasta i świeżych (nie suszonych) grzybów* Wiele gospodyń traktuje sajgonki jako dodatek do domowych pierożków z mięsemSmacznego!