Wykonanie
Fajnie jest ozdobić choinkę własnoręcznie wykonanymi ozdobami… zwłaszcza takimi, które można zjeść!Oto sprawdzony przepis na choinkowe
ciasteczka z
cukierkowym witrażemSkładniki:Pół kilo
mąkisłoiczek
sztucznego miodu3/4 szklanki
cukru (na oko ;))pół kostki
margarynyłyżeczka
sody2 opakowania
przyprawy do pierników (albo po czubatej łyżce
cynamonu i
imbiru plus ewentualnie aromat/cukier
waniliowy)2 łyżki
kakao2
jajka5 łyżek
mleka2 łyżki
kawy rozpuszczalnej (ja nie dodaję ponieważ nie lubię deserów z
kawą)szczypta
soli na witraże:1-2 opakowania najzwyklejszych landrynekPrzygotowanie:
Margarynę,
miód,
cukier,
sól,
mleko z rozpuszczoną
sodą,
przyprawy i
kakao (plus opcjonalnie
kawę) rozpuścić w garnku. Po wystygnięciu dodać
jajka i dobrze wymieszać. Powstała płynna masa to nasza baza do ciasta.Teraz wystarczy ją tylko wyrobić z
mąką. Ja dodawałam masę stopniowo do
mąki, którą wcześniej wsypałam do miski i wyrabiałam.Ciasto powinno
mieć konsystencję takiej dobrze wyrobionej gliny 😉 Nie powinno być klejące tylko raczej twarde i plastyczne.Ciasto wałkujemy i wycinamy dowolne kształty, ale w taki sposób, żeby środek
ciastka był pusty (z tego powodu nasze
ciastka muszą być spore). Ja środki wycinałam większym kieliszkiem
Ciastka pieczemy około 10-15 minut (kontrolujemy co jakiś czas czy już są gotowe) i pod koniec pieczenia na środku każdego
ciastka kładziemy landrynkę. Wtedy już stoimy nad piekarnikiem i patrzymy kiedy
cukierek się rozpuści, bo łatwo go spalić (a rozpuszcza się szybko). Gdy
ciasteczka są gotowe wysuwamy je z piekarnika i czekamy chwilę aż nasz witrażyk trochę ostygnie.Przyszedł czas na najtrudniejszy moment… musimy zdjąć
ciastka z blachy! 😉 Ja podważałam je taką
łopatką jak do przewracania placków na patelni (wsuwałam ją pod
ciastka aż cały witraż odkleił się od blachy). Musimy się liczyć z tym, że niektóre
ciasteczka pękną… no ale wtedy można je zjeść 😀Niestety nie posiadam zdjęć gotowych
ciastek, ale może Mama je ma i wrzuci na blogaDobrej zabawy!Uncategorized