ßßß Cookit - przepis na Pieróg ruski pieczony

Pieróg ruski pieczony

Wykonanie

Łatwiejszej i szybszej potrawy ze świecą szukać 😀
Potrzeba niewiele: (porcja dla 2-3 osób)
4 ziemniaki ugotowane
ok 20 dag sera białego
1 większa cebula
pół szklanki śmietany
2 ząbki czosnku ( nie żałuj czosnku, nie będzie ostry po pieczeniu, a aromat da znakomity )
sól (vegeta) pieprz do smaku
1 opakowanie ciasta francuskiego
Jak to zrobić?
Cebulkę usmażyć.
Wymieszać z serem, śmietaną, posiekanym czosnkiem i przyprawami.
Postarać się nie zjeść jeszcze w tym momencie.
Na cieście francuskim układać warstwami ziemniaczki i masę serowośmietanową.
Złożyć w kształt pieroga, upiec w temperaturze 180-200 stopni C przez około 30 minut, aż się apetycznie zrumieni. I już 😀 Mniam, mniam….
( aaaa… zawodowo byłoby posmarować naszego pieroga jajkiem, albo chociaż wodą, żeby się lepiej rumienił.)
Źródło:http://pelnakuchnia.pl/2010/10/pierog-ruski-pieczony.html