ßßß Cookit - przepis na Lasagne, wampiry i wilkołaki…

Lasagne, wampiry i wilkołaki…

Wykonanie

Lasagne, wampiry i wilkołaki…
No to zgodnie obietnicą wracamy do książki Nicky Pellegrino. Lasagne… Oj, dużo pracy czeka tych, którzy chcą zrobić wszystko sami – może pójdziemy na kompromis i nie będziemy robić ciasta tylko wykorzystamy gotowe płaty? ( no – na przykład wymyślmy sobie, że nam się bardzo spieszy… jak codziennie zresztą! )
Sos, zwany w książce „Włoskie wesele”- ragu , teoretycznie powinno się robić z mięsa mielonego. Ale Pieta, jedna z bohaterek, takiego mięsa nie cierpi. Więc to będzie sos z siekanej wołowiny.
Dwa befsztyki z polędwicy należy rozbić tłuczkiem. Potem podsmażamy je i zalewamy dwiema szklankami czerwonego wina. Zostawiamy na małym ogniu.
W tym czasie siekamy cebulę, odrobinę selera i czosnek – wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek, podsmażamy i dodajemy pomidorki z puszki, troszkę koncentratu pomidorowego, sól, pieprz. Jak będzie „bulgotało” to wrzucamy tam befsztyki, wlewamy odrobinę winka i dusimy przez kilka minut. Resztę wina wypijamy. Befsztyki wyjmujemy na deseczkę i siekamy w miarę drobno. Znowu mięsko trafia do rondla i się dusi, aż do miękkości- ale nie pytajcie ile to zajmie, bo wszystko zależy od rodzaju mięcha. Zakładając, ze mamy troszkę czasu możemy poczytać, a ci bardziej zdyscyplinowani powinni pomyśleć o beszamelu, który będzie niezbędny, więc może czytanie jeszcze na chwilkę odłożymy…
6 dag masła
2 łyżki maki
1/2 l mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Masło rozgrzać w rondelku, dodać mąkę, mieszać dłuższą chwilkę , aż się zrobi z tego jednolita masa. Dodać powoli mleko, cały czas mieszając, aż to, co było stałe zamieni się w płynne. Dodać sól, pieprz i gałke muszkatołową, zagotować, poczekać aż zgęstnieje (mieszać trzeba – najlepiej trzepaczką, wypraktykowałam)
Teraz złożymy nasza lazanię w całość (żeby nie powiedzieć „do kupy”, bo to raczej niezbyt apetyczne)
Naczynie żaroodporne smarujemy sosem ragu, a potem układamy warstwami: ciasto, sos, ciasto, sos, aż nam się skończą składniki. Polewamy na wierzchu beszamelem i wkładamy do piekarnika.(180 C – przez około 40 minut)
Teraz mamy wreszcie trochę czasu na książkę, (gary umyją się same, ha,ha)
Przeczytałam pierwsza cześć sagi Zmierzch. W końcu się złamałam i sięgnęłam po te literaturę dla nastolatek „Emo”. No i własnie kończę tom drugi. Wciągnęło mnie, kurcze… Mam skojarzenia z Harrym Potterem (taaaa… też literatura dla kobiety w moim wieku 😛 )
Przepisów z tej książki nie będzie bo:
1. wampiry żrą tylko krew
2. wilkołaki też na surowo wszystko
3. ludzie w małym amerykańskim miasteczku, jak wynika z tej lektury – jedzą wyłącznie pizzę, zapiekanki i jakieś takie inne badziewie.
No ale w końcu to nie książka kucharska, ale przeznaczona dla nastolatek historia miłosna, z której morał jest taki, że miłość wszystko zwycięża i o to chodzi, a jak się jest w tak uduchowionym stanie to żreć nie trzeba…
lasagne ragu Włoskie wesele Zmierzch
Źródło:http://pelnakuchnia.pl/2010/02/lasagne-wampiry-i-wilkolaki.html