ßßß Cookit - przepis na Terrina ze śledziem

Terrina ze śledziem

nazwa

Wykonanie

Składniki
tacka filetów a la matias (około 8 sztuk)
400g naturalnego twarogu wysokiej jakości (bez cukru, u mnie zazwyczaj President z Biedronki)
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
5-6 kromek chleba żytniego (bez skórki)
100 ml wody
sok z 1 cytryny
1,5-2 łyżki żelatyny
pieprz, odrobina soli
cebula
1/3 szklanki stopionego masła
Sposób przygotowania
Krok 1
Chleb pozbawić skórki, posiekać na drobne kawałki i zblendować z masłem. Prostokątne naczynie wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Chleb z masłem rozłożyć równomiernie na dnie naczynia i dokładnie uklepać.
Krok 2
Śledzia wymoczyć w wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić go na równą kosteczkę o boku 0,5-1 cm. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Wszystko pomieszać z twarozkiem, przyprawić pieprzem i odrobiną soli (uwaga śledź jest słony).
Krok 3
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić. Dodać sok z cytryny i przelać do masy serowej. Masę serową wyłożyć na chleb gdy będzie już lekko tężała. Całość koniecznie włożyć do lodówki i wystawić na chwilę przed podaniem.
Krok 4
Podawać pokrojoną na kwadraciki z cząstkami cebuli na wierzchu.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2015/02/15883/terrina-ze-sledziem