Wykonanie
Składnikitacka filetów a la
matias (około 8 sztuk)400g naturalnego
twarogu wysokiej jakości (bez
cukru, u mnie zazwyczaj President z Biedronki)pęczek
koperkupęczek
szczypiorku5-6 kromek
chleba żytniego (bez skórki)100 ml
wodysok z 1
cytryny1,5-2 łyżki
żelatynypieprz, odrobina
solicebula1/3 szklanki stopionego
masłaSposób przygotowaniaKrok 1
Chleb pozbawić skórki, posiekać na drobne kawałki i zblendować z
masłem. Prostokątne naczynie wyłożyć papierem do pieczenia lub folią.
Chleb z
masłem rozłożyć równomiernie na dnie naczynia i dokładnie uklepać.Krok 2
Śledzia wymoczyć w wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru
soli. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić go na równą kosteczkę o
boku 0,5-1 cm.
Koperek i
szczypiorek drobno posiekać. Wszystko pomieszać z
twarozkiem, przyprawić
pieprzem i odrobiną
soli (uwaga
śledź jest słony).Krok 3
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić. Dodać
sok z cytryny i przelać do masy serowej. Masę
serową wyłożyć na
chleb gdy będzie już lekko tężała. Całość koniecznie włożyć do lodówki i wystawić na chwilę przed podaniem.Krok 4Podawać pokrojoną na kwadraciki z cząstkami
cebuli na wierzchu.