Wykonanie

Dość ciekawa i godna uwagi opcja ogórkowa do słoików. W tym roku robiłam je pierwszy raz. Jestem już po degustacji i z czystym sumieniem
mogę polecić. Przepis znalazłam na blogu Alicji w Krainie Garów, ale trochę go zmodyfikowałam.
Ogórki w miodzie i musztardzie francuskiejSkładniki12 słoików 250ml (po
dżemie ;))
ogórków (pokrojonych w podłużne plastry)zalewa1,5l
wody1 szkl
octu2 szkl
cukru4 łyżki
soli5
liści laurowych (po kawałku do każdego słoika)12 ziarenek
ziela angielskiego (po jednym do każdego słoika)12 ziarenek
pieprzu (po jednym do każdego słoika)1 łyżeczka
ostrej paprykitrochę
kurkumy1 słoik
musztardy francuskiej4 duże łyżki
mioduSposób przygotowaniaKrok 1
Ogórki pokroić w plastry i poukładać w słoikach.Krok 2Z podanych wyżej składników oprócz
miodu i
musztardy przygotować zalewę i ją zagotować. Zdjąć z ognia.
Miód i
musztardę dodać na samym końcu.Krok 3Zalać
ogórki i od razu zakręcać, pamiętając o osuszeniu gwintu słoika oraz zakrętki. Wstawić słoiki do garnka z ciepłą
wodą i pasteryzować ok 3 minut.