ßßß
Dość ciekawa i godna uwagi opcja ogórkowa do słoików. W tym roku robiłam je pierwszy raz. Jestem już po degustacji i z czystym sumieniem mogę polecić. Przepis znalazłam na blogu Alicji w Krainie Garów, ale trochę go zmodyfikowałam.Ogórki w miodzie i musztardzie francuskiejSkładniki12 słoików 250ml (po dżemie ;)) ogórków (pokrojonych w podłużne plastry)zalewa1,5l wody1 szkl octu2 szkl cukru4 łyżki soli5 liści laurowych (po kawałku do każdego słoika)12 ziarenek ziela angielskiego (po jednym do każdego słoika)12 ziarenek pieprzu (po jednym do każdego słoika)1 łyżeczka ostrej paprykitrochę kurkumy1 słoik musztardy francuskiej4 duże łyżki mioduSposób przygotowaniaKrok 1Ogórki pokroić w plastry i poukładać w słoikach.Krok 2Z podanych wyżej składników oprócz miodu i musztardy przygotować zalewę i ją zagotować. Zdjąć z ognia. Miód i musztardę dodać na samym końcu.Krok 3Zalać ogórki i od razu zakręcać, pamiętając o osuszeniu gwintu słoika oraz zakrętki. Wstawić słoiki do garnka z ciepłą wodą i pasteryzować ok 3 minut.