Wykonanie

Weekendowa wyprawa zaowocowała nowym wpisem z dziedziny
przetworów. Kto ma kilka minut i troszkę chęci, może pocieszyć się wspaniałym dodatkiem do pajdy
chleba z wiejską
kiełbasą. Ten smak na szczęście
mogę odtworzyć, gdyż teściowa zapakowała nam na
drogę cały słoikSkładniki
ogórki (gruntowe, kształtne)1 L
wody (jak będzie lekko ciepła to szybciej się
zrobi)1 łyżka
soli kamiennejliście
porzeczkiliście
wiśnikoperczosnekSposób przygotowaniaKrok 1
Ogórki należy umyć. Zalewę przygotowywać w proporcji 1 łyżka
soli na 1L
wody.
Woda może być zimna, ale w ciepłej
ogórki szybciej będą gotowe. Zalewy musi być tyle, aby wszystkie
ogórki znajdowały się w wodzie. Liści,
kopru i
czosnku teściowa dodaje na oko i nie potrafiła mi powiedzieć ile. Przykrywamy
ogórki liśćmi i na wierzch dociskamy talerzem, aby nie wypływały . To ważne. Po dwóch dniach powinny być gotowe. Mniami...