ßßß
Weekendowa wyprawa zaowocowała nowym wpisem z dziedziny przetworów. Kto ma kilka minut i troszkę chęci, może pocieszyć się wspaniałym dodatkiem do pajdy chleba z wiejską kiełbasą. Ten smak na szczęście mogę odtworzyć, gdyż teściowa zapakowała nam na drogę cały słoikSkładnikiogórki (gruntowe, kształtne)1 L wody (jak będzie lekko ciepła to szybciej się zrobi)1 łyżka soli kamiennejliście porzeczkiliście wiśnikoperczosnekSposób przygotowaniaKrok 1Ogórki należy umyć. Zalewę przygotowywać w proporcji 1 łyżka soli na 1L wody. Woda może być zimna, ale w ciepłej ogórki szybciej będą gotowe. Zalewy musi być tyle, aby wszystkie ogórki znajdowały się w wodzie. Liści, kopru i czosnku teściowa dodaje na oko i nie potrafiła mi powiedzieć ile. Przykrywamy ogórki liśćmi i na wierzch dociskamy talerzem, aby nie wypływały . To ważne. Po dwóch dniach powinny być gotowe. Mniami...