ßßß
Rogaliki z marmoladą z róży a do tego kubek ciepłego mleka lub kakao to mój ulubiony jesienny zestaw.Zrobienie ich co prawda zajmuje trochę czasu, ale wyobraźcie sobie ten piękny zapach roznoszący się po całym mieszkaniu… Warto się pomęczyć.Składniki3 1/2 szklanki mąki pszennej50 gram drożdży3 łyżki cukru225 gram roztopionej margaryny1/2 szklanki letniego mleka1 jajko350 gram marmolady z różySposób przygotowaniaKrok 1Mleko odrobinę podgrzać, margarynę roztopić.Do dużej miski wsypać mąkę i cukier. Rozdrobnić drożdże i wsypać do mąki. Wbić jajko oraz wlać margarynę i wymieszać. Stopniowo wlewać mleko i zagniatać ciasto.Wyrobione elastyczne ciasto zwinąć szczelnie w torebkę foliową i włożyć do miski wypełnionej gorącą wodą. Odstawić na ok 20 minut.W tym czasie można rozpocząć nagrzewanie piekarnika do 180 st. C.Krok 2Wyrośnięte ciasto* podzielić na kilka kulek wielkości pięści i rozwałkować na grubość ok 3 mm. Wycinać okręgi o wielkości dużego talerza. Każdy okrąg dzielić na 8 równych trójkątów.U podstawy trójkąta położyć ok 1/3 łyżeczki marmolady, zawinąć rogalik i dokładnie skleić. Wierzch rogalika posmarować masłem i posypać cukrem.*może nabrać trochę wilgoci, wtedy warto wgnieść w nie jeszcze trochę mąkiKrok 3Rogaliki piec do zarumienienia, ok. 15-20 minut w 180 st.C.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (4 votes cast)Rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną, 10.0 out of 10 based on 4 ratingsPodobne wpisyDrożdżowe różeRogaliki drożdżowePierekaczewnikDrożdżowe bułeczkiDrożdżowe pierożki z soczewicą