Wykonanie

Rogaliki z
marmoladą z róży a do tego kubek ciepłego
mleka lub
kakao to mój ulubiony jesienny zestaw.Zrobienie ich co prawda zajmuje trochę czasu, ale wyobraźcie sobie ten piękny zapach roznoszący się po całym mieszkaniu… Warto się pomęczyć.Składniki3 1/2 szklanki
mąki pszennej50 gram
drożdży3 łyżki
cukru225 gram roztopionej
margaryny1/2 szklanki letniego
mleka1
jajko350 gram
marmolady z różySposób przygotowaniaKrok 1
Mleko odrobinę podgrzać,
margarynę roztopić.Do dużej miski wsypać
mąkę i
cukier. Rozdrobnić
drożdże i wsypać do
mąki. Wbić
jajko oraz wlać
margarynę i wymieszać. Stopniowo wlewać
mleko i zagniatać ciasto.Wyrobione elastyczne ciasto zwinąć szczelnie w torebkę foliową i włożyć do miski wypełnionej gorącą
wodą. Odstawić na ok 20 minut.W tym czasie można rozpocząć nagrzewanie piekarnika do 180 st. C.Krok 2Wyrośnięte ciasto* podzielić na kilka kulek wielkości pięści i rozwałkować na grubość ok 3 mm. Wycinać
okręgi o wielkości dużego talerza. Każdy okrąg dzielić na 8 równych trójkątów.U podstawy trójkąta położyć ok 1/3 łyżeczki
marmolady, zawinąć rogalik i dokładnie skleić. Wierzch rogalika posmarować
masłem i posypać
cukrem.*może nabrać trochę wilgoci, wtedy warto wgnieść w nie jeszcze trochę
mąkiKrok 3Rogaliki piec do zarumienienia, ok. 15-20 minut w 180 st.C.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (4 votes cast)Rogaliki
drożdżowe z
marmoladą różaną, 10.0 out of 10 based on 4 ratingsPodobne wpisy
Drożdżowe różeRogaliki
drożdżowePierekaczewnik
Drożdżowe bułeczki
Drożdżowe pierożki z
soczewicą