ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną

Rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną

nazwa

Wykonanie

Rogaliki z marmoladą z róży a do tego kubek ciepłego mleka lub kakao to mój ulubiony jesienny zestaw.
Zrobienie ich co prawda zajmuje trochę czasu, ale wyobraźcie sobie ten piękny zapach roznoszący się po całym mieszkaniu… Warto się pomęczyć.
Składniki
3 1/2 szklanki mąki pszennej
50 gram drożdży
3 łyżki cukru
225 gram roztopionej margaryny
1/2 szklanki letniego mleka
1 jajko
350 gram marmolady z róży
Sposób przygotowania
Krok 1
Mleko odrobinę podgrzać, margarynę roztopić.
Do dużej miski wsypać mąkę i cukier. Rozdrobnić drożdże i wsypać do mąki. Wbić jajko oraz wlać margarynę i wymieszać. Stopniowo wlewać mleko i zagniatać ciasto.
Wyrobione elastyczne ciasto zwinąć szczelnie w torebkę foliową i włożyć do miski wypełnionej gorącą wodą. Odstawić na ok 20 minut.
W tym czasie można rozpocząć nagrzewanie piekarnika do 180 st. C.
Krok 2
Wyrośnięte ciasto* podzielić na kilka kulek wielkości pięści i rozwałkować na grubość ok 3 mm. Wycinać okręgi o wielkości dużego talerza. Każdy okrąg dzielić na 8 równych trójkątów.
U podstawy trójkąta położyć ok 1/3 łyżeczki marmolady, zawinąć rogalik i dokładnie skleić. Wierzch rogalika posmarować masłem i posypać cukrem.
*może nabrać trochę wilgoci, wtedy warto wgnieść w nie jeszcze trochę mąki
Krok 3
Rogaliki piec do zarumienienia, ok. 15-20 minut w 180 st.C.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 10.0/ 10 (4 votes cast)
Rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
Podobne wpisy
Drożdżowe róże
Rogaliki drożdżowe
Pierekaczewnik
Drożdżowe bułeczki
Drożdżowe pierożki z soczewicą
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/10/10950/rogaliki-drozdzowe-z-marmolada-rozana