Wykonanie
Puszyste pączki

składniki* 750 g
mąki pszennej* 80 g
drożdży* 3
jajka* 180 g
margaryny* ok. 1 i 1/3 szklanki
mleka* 3 łyżki
cukru*
marmolada*
cukier puder*
olej słonecznikowy do smażeniaSposób wykonania
margarynę rozpuścić i ostudzić.Do sporej miski wsypać przesianą
mąkę, wbić
jajka, wsypać 3 łyżki
cukru, rozkruszyć
drożdże, wlać
margarynę i wszystko razem wyrobić na elastyczne ciasto. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od ścianek miski.Miskę z
ciastem wstawić do lodówki na 1-1 i 1/2 godziny (do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość).Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószone
mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 1 cm.Szklanką wykroić kółka, na połowę kółek nałożyć
marmoladę, każde kółko z
marmolada przykryć pustym, ale najpierw brzeg pustego posmarować i skleić oba kółka, a następnie pozostawić przykryte do wyrośnięcia.Ciasto można też rozwałkować na grubość ok. 1 , 5 cm, wykrawać kółka i odkładać do wyrośnięcia (Nadziewać szprycą przy pomocy specjalnej końcówki po usmażeniu).W szerokim garnku rozgrzać
olej, i smażyć pączki (wrzucając strona którą leżały do góry) z obu stron na złotobrązowy kolor.Wyjmować na ręcznik papierowy w celu osączenia z nadmiaru
oleju.Posypać
cukrem pudrem lub polukrować.


