ßßß Cookit - przepis na Dżem jabłkowy w dwóch wydaniach

Dżem jabłkowy w dwóch wydaniach

nazwa

Wykonanie

Zaczyna się sezon na jabłka, toteż zachęcam do przygotowania dżemu, który przyda się nie tylko do kanapek, naleśników czy ciast, ale i na poprawę humoru w mroźne zimowe wieczory
Polecam zwłaszcza cynamonowy.
Składniki
0,5 torebki cynamonu
1,5 szkl cukru
2 paczki rodzynek
20L wiadro jabłek
Sposób przygotowania
Krok 1
Z 20L wiadra obranych i pokrojonych jabłek oddzieliłam 2/3 porcji. Ta część posłużyła mi jako materiał na dżemik z rodzynkami. Sparzyłam rodzynki gorącą wodą. Po minutce ją zlałam. Nastawiłam jabłka w dużym garnku. Najlepiej wybrać taki, co do którego mamy pewność, że nic się w nim nie przypala. Jabłka podlać odrobiną wody i mieszać na początkowym etapie bez przerwy, bo łatwo jest je przypalić. Kiedy zaczną się rozpadać i puszczą sok, można już mieszać rzadziej. Kiedy jabłka się rozpadną, wsypać 1 szkl cukru, cynamon i rodzynki. Podgotować jeszcze chwilkę i zestawić z ognia. Można nakładać dżem do czystych i wyparzonych słoików. Zakręcić suchą zakrętką, wycierając wcześniej gwint. Pasteryzować kilka minut (5-10). Należy uważać, aby wstawiać słoiki do wody, która ma podobną temperaturę, co słoik z dżemem. Inaczej słoik może pęknąć.
Krok 2
Pozostałą 1/3 porcji jabłek skroiłam do garnka i nastawiłam na ogień. Podlałam odrobiną wody. Kiedy jabłka się rozpadły wsypałam 0,5 szkl cukru. Gotowy dżem nałożyłam do słoików i pasteryzowałam zgodnie z powyższymi zasadami.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 10.0/ 10 (2 votes cast)
Dżem jabłkowy w dwóch wydaniach, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Podobne wpisy
Kompot jabłkowy z malinowym akcentem
Szarlotka z maślanką
Śniadaniowa jaglanka
Jabłka pod kruszonką
Zapiekana wątróbka drobiowa z owocami
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/08/10392/dzem-jablkowy-w-dwoch-wydaniach