Wykonanie

Zaczyna się sezon na
jabłka, toteż zachęcam do przygotowania
dżemu, który przyda się nie tylko do kanapek, naleśników czy ciast, ale i na poprawę humoru w mroźne zimowe wieczoryPolecam zwłaszcza
cynamonowy.Składniki0,5
torebki cynamonu1,5 szkl
cukru2 paczki
rodzynek20L wiadro
jabłekSposób przygotowaniaKrok 1Z 20L wiadra obranych i pokrojonych
jabłek oddzieliłam 2/3 porcji. Ta część posłużyła mi jako materiał na dżemik z
rodzynkami. Sparzyłam
rodzynki gorącą
wodą. Po minutce ją zlałam. Nastawiłam
jabłka w dużym garnku. Najlepiej wybrać taki, co do którego mamy pewność, że nic się w nim nie przypala.
Jabłka podlać odrobiną
wody i mieszać na początkowym etapie bez przerwy, bo łatwo jest je przypalić. Kiedy zaczną się rozpadać i puszczą sok, można już mieszać rzadziej. Kiedy
jabłka się rozpadną, wsypać 1 szkl
cukru,
cynamon i
rodzynki. Podgotować jeszcze chwilkę i zestawić z ognia. Można nakładać
dżem do czystych i wyparzonych słoików. Zakręcić suchą zakrętką, wycierając wcześniej gwint. Pasteryzować kilka minut (5-10). Należy uważać, aby wstawiać słoiki do
wody, która ma podobną temperaturę, co słoik z
dżemem. Inaczej słoik może pęknąć.Krok 2Pozostałą 1/3 porcji
jabłek skroiłam do garnka i nastawiłam na ogień. Podlałam odrobiną
wody. Kiedy
jabłka się rozpadły wsypałam 0,5 szkl
cukru. Gotowy
dżem nałożyłam do słoików i pasteryzowałam zgodnie z powyższymi zasadami.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (2 votes cast)
Dżem jabłkowy w dwóch wydaniach, 10.0 out of 10 based on 2 ratingsPodobne wpisyKompot
jabłkowy z
malinowym akcentemSzarlotka z
maślankąŚniadaniowa jaglanka
Jabłka pod kruszonkąZapiekana
wątróbka drobiowa z
owocami