ßßß Cookit - przepis na Bułeczki na parze

Bułeczki na parze

nazwa

Wykonanie

Mięciutkie bułeczki gotowane na parze, lekkie i puszyste. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub kolację do mleka. Największą ich zaletą jest to, że można je podać z czym nam się podoba na słodko lub słono.
Składniki
500g mąki pszennej
30g drożdży świeżych
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
szczypta soli
3 łyżki masła roztopionego
1 jajko
Sposób przygotowania
Rozczyn
Krok 1
Do ciepłego mleka dodajemy cukier, a następnie wkruszamy drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2
Gdy rozczyn urośnie, wlewamy go do mąki ze szczyptą solą, wbijamy jajko i wlewamy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto i znów odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. pół godziny).
Krok 3
Formujemy małe kulki i gotujemy na parze 10 min. Można je podawać na słodko z dżemem, jogurtem albo dać do środka bułeczek marmoladę, dżem lub owoce. Można również polać je jakimś sosem, np. pieczarkowym lub samym roztopionym masełkiem i cukrem.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 10.0/ 10 (4 votes cast)
Bułeczki na parze, 10 . 0 out of 10 based on 4 ratings
Podobne wpisy
Drożdżowe bułeczki
Cebularze
Bułeczki drożdżowe z czekoladowym nadzieniem
Ciepłe bułeczki z konfiturą z wiśni
Bułeczki pszenno – kukurydziane
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/03/6458/buleczki-na-parze