ßßß
Mięciutkie bułeczki gotowane na parze, lekkie i puszyste. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub kolację do mleka. Największą ich zaletą jest to, że można je podać z czym nam się podoba na słodko lub słono.Składniki500g mąki pszennej30g drożdży świeżych1 szklanka mleka2 łyżki cukruszczypta soli3 łyżki masła roztopionego1 jajkoSposób przygotowaniaRozczynKrok 1Do ciepłego mleka dodajemy cukier, a następnie wkruszamy drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Krok 2Gdy rozczyn urośnie, wlewamy go do mąki ze szczyptą solą, wbijamy jajko i wlewamy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto i znów odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. pół godziny).Krok 3Formujemy małe kulki i gotujemy na parze 10 min. Można je podawać na słodko z dżemem, jogurtem albo dać do środka bułeczek marmoladę, dżem lub owoce. Można również polać je jakimś sosem, np. pieczarkowym lub samym roztopionym masełkiem i cukrem.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (4 votes cast)Bułeczki na parze, 10 . 0 out of 10 based on 4 ratingsPodobne wpisyDrożdżowe bułeczkiCebularzeBułeczki drożdżowe z czekoladowym nadzieniemCiepłe bułeczki z konfiturą z wiśniBułeczki pszenno – kukurydziane