Wykonanie
Mięciutkie bułeczki gotowane na parze, lekkie i puszyste. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub kolację do
mleka. Największą ich zaletą jest to, że można je podać z czym nam się podoba na słodko lub słono.Składniki500g
mąki pszennej30g
drożdży świeżych1 szklanka
mleka2 łyżki
cukruszczypta
soli3 łyżki
masła roztopionego1
jajkoSposób przygotowaniaRozczynKrok 1Do ciepłego
mleka dodajemy
cukier, a następnie wkruszamy
drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Krok 2Gdy rozczyn urośnie, wlewamy go do
mąki ze szczyptą
solą, wbijamy
jajko i wlewamy roztopione
masło. Wyrabiamy ciasto i znów odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. pół godziny).Krok 3Formujemy małe kulki i gotujemy na parze 10 min. Można je podawać na słodko z
dżemem,
jogurtem albo dać do środka bułeczek
marmoladę,
dżem lub
owoce. Można również polać je jakimś sosem, np.
pieczarkowym lub samym roztopionym
masełkiem i
cukrem.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (4 votes cast)Bułeczki na parze, 10 . 0 out of 10 based on 4 ratingsPodobne wpisy
Drożdżowe bułeczkiCebularzeBułeczki
drożdżowe z
czekoladowym nadzieniemCiepłe bułeczki z
konfiturą z
wiśniBułeczki pszenno – kukurydziane