ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowe z konfiturą wiśniową

Rogaliki drożdżowe z konfiturą wiśniową

nazwa

Wykonanie

Ten przepis na domowe rogaliki z ciasta dro ż d ż owego, nadziewane d ż emem wi ś niowym, przywioz ł am z Wis ł y-Malinki, gdzie z Maj ą i reszt ą naszych przyjació ł, sp ę dza ł am pi ę kny, jesienny weekend. Rezultaty moich wypieków jak i ca ł ej wycieczki w góry mo ż ecie obejrze ć na zdj ę ciach ....
***
Przy wjeździe do Wisły powitał nas ostrzegawczy znak drogowy - ż ó łty tr ójk ąt, a na nim stylizowana sylwetka skoczka narciarskiego, uwaga, Adam leci! Najbardziej znany w świecie mieszkaniec Wisły, mistrz narciarski, Adam Małysz jest tu wszechobecny. Leć Adam, leć, ile to razy słyszeliśmy ten okrzyk z ust sprawozdawc ów sportowych, w trakcie najwa żniejszych zawod ów w skokach narciarskich, na najtrudniejszych skoczniach Europy i świata, gdzie mistrz z Wisły zdobywał dla nas złote medale, kiedy wszystkich ogarnęła małyszomania, kiedy wszyscy znaliśmy się na telemarku i punktacji skoczk ów. A teraz mia łam okazję na własne oczy zobaczyć Wisłę!
Zreszt ą o fan ów narciarskich dba si ę na każdym kroku. Pan Adam zmienił dyscyplinę sportową , z nart przesiadł się do samochodu rajdowego, ale pozostawił po sobie skocznię w Wiśle-Malince jego imienia i rzeszę następc ów i fanów tej dyscypliny sportu. W miejscowych sklepach sportowych widziałam mn óstwo gad żet ów i pami ątek związanych z najlepszym polskim skoczkiem. W jednym z lokali, gdzie, jak głosi reklama na szyldzie, tu Adam lody jadał, do kt órego my, niestrudzeni tropiciele ślad ów mistrza, wst ąpiliśmy na kawę, pełno na ścianach zdjęć Adama z Wisły, a specjalnością zakładu są desery nawiązujące do tematu, od "ciacha mistrza" po lody "sen wiewi órki" (ze wzgl ędy na wąsy, kt óre kiedy ś nosił mistrz). A do deser ów obowi ązkowo wetknięta papierowa chorągiewka - znak skoczka, taki sam jak przy wjeździe do miasta.
Wisła jest obowiązkowym punktem na mapie dla każdego fana sport ów letnich i zimowych. My ślałam, że o tej porze roku będzie tu cicho i spokojnie, do sezonu narciarskiego pozostało jeszcze trochę czasu, a tu na miejscu przekonałam się, że to bardzo popularny i odwiedzany kurort w Beskidach, o każdej porze roku przyciąga tłumy mieszczuch ów spragnionych relaksu na świeżym powietrzu. Na parkingu w centrum brak wolnych miejsc, rejestracje gł ównie z miast aglomeracji śląskiej i z Warszawy, oraz czeskie i niemieckie. A jest co robić w Wiśle. Dla fan ów roweru, do których i ja si ę zaliczam, o czym wielokrotnie pisałam na blogu - długie trasy rowerowe, spacerowe, tor dla jeżdżących na rolkach, atrakcyjnie zlokalizowany wok ó ł małego stawu, dobrze oznakowane trasy wędr ówek górskich, boiska, korty tenisowe, itd.
Wi ślański odcinek ścieżki dla amator ów rowerów to pierwszy etap projektu trasy do pokonania rowerem od źr óde ł Wisły do Gdańska, jak przeczytałam na jeden z licznych tablic informacyjnych dla turyst ów. Modne miejsca - bary i restauracje, deptak w centrum, park miejski, nie mówi ąc już o ścieżce dla rower ów pe łne turyst ów. Razem z przyjació łmi intensywnie spędzaliśmy czas - bieganie przed śniadaniem, przed południem wędr ówki po górach i rower po po łudniu.
Najbardziej zachwycała mnie jazda rowerem po nowo oddanej do użytku, malowniczo położonej ścieżce rowerowej wzdłuż rzeki Wisły, od jej samych źr óde ł.
Wielkim przeżyciem był widok cudownego miejsca w g órach, gdzie Czarna i Bia ła Wisełka łączą się w jedną wielką Wisłę - kr ólow ą polskich rzek. G óry o tej porze roku zachwyci ły mnie feerią barw i zapach ów. W powietrzu unosi ły się cudownie kojące zapachy lasu, liści, mchu, palonych ognisk. W słońcu skrzyły się wszystkie odcienie ż ó łtego, rudego, brązu, oliwkowego. Ta fantastyczna terapia kolorami, zapachami, smakami w połączeniu z aktywnym ruchem na świeżym powietrzu naprawdę zdziałała cuda, przekonałam się o tym na własnej sk órze.
Po kilku zaledwie dniach sp ędzonych w Beskidach, wr óci łam do miasta dotleniona, szczęśliwa i zrelaksowana, jak po kuracji w najdroższym Spa. Już wiem, że wr óc ę tu znowu zimą, kiedy spadnie śnieg, na Sylwestra w g órach i na narty ....
.... o czym ci ąg dalszy nastąpi.
***
Składniki na 16 rogalik ów:
1/2 kg m ąki
50 g drożdży
po 5 łyżek mleka i cukru
1 p. masła
1 jajko
szczypta soli
Na nadzienie:
konfitura z wiśni
Przygotowanie:
Mąkę odważ, posiekaj z zimnym masłem, dodaj cukier, pokruszone drożdże, jajko i mleko. Zagnieć ciasto, owiń w folię i wł ó ż na godzinę do lod ówki. Po tym czasie wyjmij z lodówki, cienko rozwa łkuj na dwa placki o średnicy 20-25 cm. Ciasto pokrój nożem na tr ójk ąty. Następnie poł ó ż nadzienie i uformuj rogaliki. Posmaruj z wierzchu jajkiem. Piecz 20-25 minut w temperaturze 200 °C, aż się pięknie zrumienią na brązowy kolor.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/11/rogaliki-drozdzowe-z-konfitura-wisniowa.html