Wykonanie
Sałatkę można wykonać w kilka minut.Składniki:1/2 paczki
makaronu ryżowego (można zastąpić pszennym-wstążki)2 długie wężowe
ogórki3 łyżki
oleju200 g
sera żółtego1 łyżka
musztardy francuskiej
Przyprawy:
pieprz czarny,
sól, 1-2 łyżki
octu jabłkowego,
cukier.Wykonanie:

Ugotować
makaron al dente. (można zalać gorącą
wodą i odstawić na kilka minut). Odcedzić na durszlaku i pozostawić by odkapał.Na patelni rozgrzać
olej i wrzucić umyty pokrojony w długie wstążki
ogórek.(
ogórek pocięłam na wstążki maszynką do jarzyn). Pozostaną nam nasiona (środki
ogórka) należy zużyć je np: do zupy ogórkowej ze świeżych
ogórków. Do sałatki się nie nadają.Mieszać na
oleju ok 4-5 minut by
ogórki zrobiły się szkliste.Po tym czasie dołożyć odsączony z
wody makaron. Mieszać.Dodać
musztardę. Nieco
soli i
pieprzu. Skropić
octem jabłkowym lub winnym. Jeśli
sałatka ma zbyt kwaśny smak dodać nieco
cukru.Zdjąć z ognia i dodać pokrojony w paski
żółty ser. Dokładnie wymieszać.Podawać na gorącoUwaga:Do dekoracji użyłam bratków polnych, ponieważ
sałatkę podałam wraz z grilowanymi
kiełbaskami.czy wiecie, że… ekstrakt z “bratka polnego”, ale także zmikronizowane ziele są cennym składnikiem wielu preparatów przeznaczonych do walki z nadwagą. To dlatego, że z jednej strony pobudza przemianę materii, z drugiej zaś – dzięki znacznej zawartości śluzów – zwiększa uczucie sytości, ułatwiając w ten sposób zachowanie kontroli nad apetytem.