ßßß
Pierwszy raz ogórki w musztardzie jadłam u cioci na wsi, dawno temu - były rewelacyjne. Teraz jest to popularny przepis. Domowi Rada podesłała mi swój przepis na ogórki w musztardzie, który jest bardzo prosty i szybki.Ola dzięki za ogórki :)Składniki:ok. 3 kg ogórkówSkładniki na zalewę:1 l wody1 szklanka octu1 szklanka cukru5 łyżek musztardy (np. Sarepska)3 płaskie łyżki soliOgórki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki (lub 4 części jak są duże i grube), wyciąć nasiona*.*Jak robimy ogórki w musztardzie z młodych, to nie musimy wycinać nasion - są one jeszcze małe i nie rozwinięte. Robimy to tylko w starych ogórkach gdzie nasiona już się wykształciły i są twarde.Zalewa - wlać do garnka wodę, ocet, dodać cukier, musztardę, sól. Wszystko razem zagotować, mieszając od czasu do czasu.Ogórki układać pionowo w słoikach. Zalać chłodną zalewą**, zakręcić. Pasteryzować od zagotowania wody 10 min.**Zalewę przed wlaniem do słoików należy dobrze zamieszać - musztarda osiada na dnie garnka.Smacznego :)Źródło przepisu: Domowi Rada