ßßß
1 kg boczku surowego4 plastry szynki1 pętek kiełbasy np: podwawelskiej1 papryka1 cebula200 g. wędzonego boczkuPrzyprawy:musztarda (ja użyłam delikatesową)
sólpapryka słodka3-4 ząbki czosnkuświeże zioła tymiankuWykonanie:Rozkroić boczek na jeden duży płat.Czosnek obrać. Przecisnąć przez praskę i wysmarować płat boczku.Następnie rozsmarować musztardę.Ułożyć na wysmarowanym boczku plastry szynki.Posypać pokrojoną drobno papryką, posiekaną cebulą i tymiankiem oraz pokrojonym w kostkę wędzonym boczkiem.Położyć pętek kiełbasy i zwinąć w rulon.Można związać nicią. (Ja spięłam spinkami do rolad).Wierzch natrzeć solą, pieprzem, papryką, posiekanym tymiankiem.Ułożyć w foremce keksowej. Nakryć z wierzchu folią aluminiową by się zbyt szybko nie spiekł czy też nie wysuszył.W razie potrzeby w czasie pieczenia można podlać niewielką ilością wody.Piec w piekarniku co najmniej godzinę w temp. ok. 200 st. C.Po
40-tu minutach pieczenia zdjąć folię po to by boczek przyrumienił się po wierzchu.