ßßß
3 jajka3/4 szklanki cukru1/2 kostki margarynyolejek migdałowy4 łyżki ziaren słonecznika1 szklanka mąki pszennej1/2 słoika dżemu ( jaki macie )Przyprawy:1 łyżeczka mielonego imbiru1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżeczki kakao1 łyżeczka cynamonuWykonanie:Potartą marchewkę wyłożyć do miski. Dodać kakao, imbir, cynamon, olejek migdałowy, cukier, ziarna słonecznika, margarynę, jajka i wszystko razem dobrze wymieszać. Następnie wsypać mąkę i sodę. Szybko połączyć z pozostałymi składnikami i nakładać do foremek przeznaczonych do pieczenia muffinek. Na każdej umieścić pół łyżeczki dżemu.Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze ok. 200 st C. około 35 minut. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekły. Jeżeli patyczek jest suchy to można muffinki wyjąć z pieca jeśli na patyczek oblepi się mokre ciasto pozostawić jeszcze w piecu by się dopiekły.Po upieczeniu można je posypać cukrem pudrem,polać polewą czy też udekorować po swojemu, ale nie jest to konieczne.Orientacyjny koszt z podanych składników na styczeń 2015 rok sądzę,że ok 10 zł.