Wykonanie
Proponuję upiec niezwykle proste małe muffinki. W nieskomplikowany prosty sposób wyczarujemy coś słodkiego do popołudniowej
herbatki.Określenie to pochodzi od francuskiego słowa „moufflet” odnoszącego się do specyficznego, delikatnego rodzaju
chleba lub od niemieckiego ‘muffe’, czyli niedużego
ciastka. Wyróżniamy dwa rodzaje muffinów – angielskie i amerykańskie. Nie pytajcie mnie czym się od siebie różnią.Składniki:2 szklanki startej na tarce
marchewki.

3
jajka3/4 szklanki
cukru1/2 kostki
margarynyolejek migdałowy4 łyżki
ziaren słonecznika1 szklanka
mąki pszennej1/2 słoika
dżemu ( jaki macie )
Przyprawy:1 łyżeczka mielonego
imbiru1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
kakao1 łyżeczka
cynamonuWykonanie:Potartą
marchewkę wyłożyć do miski. Dodać
kakao,
imbir,
cynamon,
olejek migdałowy,
cukier,
ziarna słonecznika,
margarynę,
jajka i wszystko razem dobrze wymieszać. Następnie wsypać
mąkę i
sodę. Szybko połączyć z pozostałymi składnikami i nakładać do foremek przeznaczonych do pieczenia muffinek. Na każdej umieścić pół łyżeczki
dżemu.Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze ok. 200 st C. około 35 minut. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekły. Jeżeli patyczek jest suchy to można muffinki wyjąć z pieca jeśli na patyczek oblepi się mokre ciasto pozostawić jeszcze w piecu by się dopiekły.Po upieczeniu można je posypać
cukrem pudrem,polać polewą czy też udekorować po swojemu, ale nie jest to konieczne.Orientacyjny koszt z podanych składników na styczeń 2015 rok sądzę,że ok 10 zł.