Zazwyczaj z konserwy rybnej robimy pasty lub inne smarowidła do pieczywa.Ja kupiłam puszkę rozdrobnionego tuńczyka i zrobiłam klopsy.Z ziemniakami, sosem i ogórkiem konserwowym stworzą niewybredny tani obiad.Składniki: (z podanych składników wyszło 11 sztuk małych klopsów)1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym lub w oleju ( ok 130 g)1 cebula1/2 bułki pszennej dużej4 łyżki bułki tartej1 jajko2 łyżki posiekanego koperkuPrzyprawy: 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego, ewentualnie odrobina soli,Wykonanie:Odsączyć tuńczyka na sicie aby pozbyć się nadmiaru wody.Cebulę drobno pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju.Bułkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć.Włożyć do miski odsączonego tuńczyka, odciśnięta bułkę z nadmiaru wody i zeszkloną cebulkę. Wbić całe jajko. Starannie wymieszać. Dosypać bułkę tartą w takiej ilości by masa dała się formować oraz posiekany koperek. Dodać sporo pieprzu. Klopsy maja mieć wyrazisty smak. W razie potrzeby dosolić.Uformować niewielkie klopsy i smażyć na rozgrzanym oleju.Uwaga:Można podać z sosem koperkowym na kwaśno .