ßßß Cookit - przepis na Klopsy z tuńczyka

Klopsy z tuńczyka

nazwa

Wykonanie

Zazwyczaj z konserwy rybnej robimy pasty lub inne smarowidła do pieczywa.Ja kupiłam puszkę rozdrobnionego tuńczyka i zrobiłam klopsy.
Z ziemniakami, sosem i ogórkiem konserwowym stworzą niewybredny tani obiad.
Składniki: (z podanych składników wyszło 11 sztuk małych klopsów)
1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym lub w oleju ( ok 130 g)
1 cebula
1/2 bułki pszennej dużej
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
2 łyżki posiekanego koperku
Przyprawy: 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego, ewentualnie odrobina soli,
Wykonanie:
Odsączyć tuńczyka na sicie aby pozbyć się nadmiaru wody.
Cebulę drobno pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju.
Bułkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć.
Włożyć do miski odsączonego tuńczyka, odciśnięta bułkę z nadmiaru wody i zeszkloną cebulkę. Wbić całe jajko. Starannie wymieszać. Dosypać bułkę tartą w takiej ilości by masa dała się formować oraz posiekany koperek. Dodać sporo pieprzu. Klopsy maja mieć wyrazisty smak. W razie potrzeby dosolić.
Uformować niewielkie klopsy i smażyć na rozgrzanym oleju.
Uwaga:
Można podać z sosem koperkowym na kwaśno .
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/klopsy-z-tunczyka