ßßß
            
        
Namiętnie nienawidzę przejrzałych bananów. Najlepszy banan jest dla mnie w postaci mało dojrzałej, jeszcze w połowie zielony, twardy i niezbyt słodki. Banany żółte, a tym bardziej te z ciemnymi plamkami, zużywam tylko i wyłącznie w wypiekach, głównie w cieście bananowym.Chwaliłam się już moim popisowym, Ciastem bananowym w polewie czekoladowej . Tym razem wersja z troszkę zmodyfikowanymi składnikami, co w efekcie daje dwukolorowe ciasto. Przepis podpatrzyłam na blogu Mała Cukierenka .
Składniki na keksówkę o wymiarach LxWxH 30x12x8cm:60g masła2 szkl. maki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonuszczypta soli2 jajka3 łyżki jogurtu naturalnego – gęstego, używam Zott lub Bakoma¾ szkl. cukru3 dojrzałe banany – duże2 łyżki gorzkiego kakao - płaskie
Składniki lodówkowe: jajka i jogurt, powinny być wyjęte z niej wcześniej i dodawane do ciasta w temperaturze pokojowej.W garnuszku roztopić masło na wolnym ogniu. Odstawić do przestudzenia.W pierwszej - dużej - misce wymieszać składniki suche: mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia.W drugiej misce wymieszać jajka z jogurtem do jednolitej konsystencji.W trzeciej misce rozgnieść widelcem banany na papkę. Dodać cukier, dolać roztopione masło i dokładnie wymieszać łyżką.Do miski z mąką, dodać masę bananową – druga miska - oraz masę jajeczną – trzecia miska . Krótko, ale dokładnie, wszystko razem wymieszać łyżką. Odlać około 1/3 ciasta, dołożyć do niego kakao i rozmieszać do połączenia składników łyżką.Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną – kasza manna jest tu lepsza od bulki tartej, bo nie ma tendencji do przypalania się . Do formy przełożyć jasną część ciasta. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto. Całość parę razy ponacinać głęboko nożem – kolory się wtedy poprzeplatają .Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok. 55-60 min – w 1/3 wysokości, bez termoobiegu, grzałka góra-dół . Stan upieczenia sprawdzać testem „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika odstawić w blaszce do całkowitego ostygnięcia.Można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową, gdyż ciasto jest w zamyśle mało słodkie.



