Wykonanie
Namiętność do
bananówNamiętnie nienawidzę przejrzałych
bananów. Najlepszy
banan jest dla mnie w postaci mało dojrzałej, jeszcze w połowie zielony, twardy i niezbyt słodki.
Banany żółte, a tym bardziej te z ciemnymi plamkami, zużywam tylko i wyłącznie w wypiekach, głównie w cieście
bananowym.Chwaliłam się już moim popisowym,
Ciastem bananowym w
polewie czekoladowej . Tym razem wersja z troszkę zmodyfikowanymi składnikami, co w efekcie
daje dwukolorowe ciasto. Przepis podpatrzyłam na blogu Mała
Cukierenka .
Składniki na keksówkę o wymiarach LxWxH 30x12x8cm:60g
masła2 szkl.
maki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonej½ łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonuszczypta
soli2
jajka3 łyżki
jogurtu naturalnego – gęstego, używam Zott lub Bakoma¾ szkl.
cukru3 dojrzałe
banany – duże2 łyżki gorzkiego
kakao - płaskie
Składniki lodówkowe:
jajka i
jogurt, powinny być wyjęte z niej wcześniej i dodawane do ciasta w temperaturze pokojowej.W garnuszku roztopić
masło na wolnym ogniu. Odstawić do przestudzenia.W pierwszej - dużej - misce wymieszać składniki suche:
mąkę,
cynamon,
sodę i
proszek do pieczenia.W drugiej misce wymieszać
jajka z
jogurtem do jednolitej konsystencji.W trzeciej misce rozgnieść widelcem
banany na papkę. Dodać
cukier, dolać roztopione
masło i dokładnie wymieszać łyżką.Do miski z
mąką, dodać masę
bananową – druga miska - oraz masę jajeczną – trzecia miska . Krótko, ale dokładnie, wszystko razem wymieszać łyżką. Odlać około 1/3 ciasta, dołożyć do niego
kakao i rozmieszać do połączenia składników łyżką.Keksówkę wysmarować
masłem i obsypać
kaszą manną –
kasza manna jest tu lepsza od bulki tartej, bo nie ma tendencji do przypalania się . Do formy przełożyć jasną część ciasta. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto. Całość parę
razy ponacinać głęboko nożem – kolory się wtedy poprzeplatają .Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok. 55-60 min – w 1/3 wysokości, bez termoobiegu, grzałka góra-dół . Stan upieczenia sprawdzać testem „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika odstawić w blaszce do całkowitego ostygnięcia.Można posypać
cukrem pudrem lub oblać
polewą czekoladową, gdyż ciasto jest w zamyśle mało słodkie.