Wykonanie
Każdą wolną chwilę spędzam w kuchni, teraz znów brak czasu doskwiera ale gdy tylko mam czas staram się wykorzystać go w całości. Z uwielbienia do
szpinaku powstała w ten sposób
tarta na delikatnym kruchym spodzie, która stała się ulubienicą mojej mamy.

Składniki:kruchy spód:- 250g
mąki pszennej- 1
jajko- 150g
masła- łyżeczka
soli morskiejnadzienie:- paczka
mrożonego szpinaku (około 400g)- pół szklanki
śmietany 36%- 3 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz- 2
jajka-
ser żółtyPrzygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane
masło,
jajko i
sól całość rozcieramy widelcem. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę (u mnie silikonowa, a jeśli macie zwykłą nie zapomnijcie natłuścić i wysypać
bułką tartą). Dodatkowo obciążamy spód tarty aby zatrzymał swój kształt np.
fasolą bądź suchym
grochem wysypanym na papier do pieczenia ułożony na tarcie. Pieczemy około 20 min w temperaturze 190 stopni. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Czosnek rozgniatamy w prasce i podsmażamy na łyżce
oliwy z oliwek, dodajemy do niego
szpinak aby się rozmroził, gdy to nastąpi przyprawiamy
sola i
pieprzem i gotujemy wszystko do momentu odparowania
wody. Pod koniec gotowania dodajemy
śmietankę i kiedy połączy się ze
szpinakiem wbijamy 2
jajka, żeby masa się ścięła. Tak przygotowany
szpinak wykładamy na upieczony spód dodajemy
żółty ser na wierzch i zapiekamy jeszcze przez 15 min.




Smacznego :)