Wykonanie
W tym roku nie miałam potrzeby świętowania Walentynek, ale spędziłam je w gronie moich przyjaciół. Żeby było smacznie i słodko upiekłam muffinki. Pół dnia walentynkowego dnia spędzonego w kuchni rajem dla moich zmysłów.Składniki:

- 300
mąki-1 łyżeczka
sody- 0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżeczki
cynamonu- 1,5 łyżeczki
gałki muszkatałowej- 150g
cukru- 1
jajko- 300ml
śmietany kremówki (36%)-1/3 szklanki
oleju- 1 duże
jabłkokruszonka:- 100g
mąki- 80g
masła- 3 łyżki
cukru- 1 łyżeczka
aromatu waniliowegoPrzygotowanie:W mniejszej miseczce rozcieramy
masło z
mąką cukrem i
aromatem waniliowym tak aby powstała kruszonka i wkładamy ją do lodówki. Na średnich oczkach tarki ścieramy
jabłko. Do wysokiego naczynia wbijamy
jajko, dodajemy
cukier i ucieramy na puszysta masę, następnie dodajemy
śmietankę i
olej do połączenia się składników. Następnie do składników płynnych przesiewamy
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia,
cukrem i gałka muszkatałową i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy starte
jabłko mieszamy, przelewamy do 3/4 wysokości papilotek posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką i pieczemy w 200 stopniach przez 25 min.



Smacznego :)