ßßß
- 300 mąki-1 łyżeczka sody- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 łyżeczki cynamonu- 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej- 150g cukru- 1 jajko- 300ml śmietany kremówki (36%)-1/3 szklanki oleju- 1 duże jabłkokruszonka:- 100g mąki- 80g masła- 3 łyżki cukru- 1 łyżeczka aromatu waniliowegoPrzygotowanie:W mniejszej miseczce rozcieramy masło z mąką cukrem i aromatem waniliowym tak aby powstała kruszonka i wkładamy ją do lodówki. Na średnich oczkach tarki ścieramy jabłko. Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy cukier i ucieramy na puszysta masę, następnie dodajemy śmietankę i olej do połączenia się składników. Następnie do składników płynnych przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem i gałka muszkatałową i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy starte jabłko mieszamy, przelewamy do 3/4 wysokości papilotek posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką i pieczemy w 200 stopniach przez 25 min.

Smacznego :)