Wykonanie
Każdy, kto choć od czasu do czasu
zajrzy na bloga wie, że
makarony uwielbiam - w każdej ilości i postaci. Ot, taka moja słabostka - kuchnia bez
makaronu to nie kuchnia ;)Lubię
makarony za to, że w zasadzie wszystko do nich pasuje i że zrobienie jakiejś potrawy z nimi trwa tyle, co ugotowanie
makaronu, albo niewiele więcej.

Składniki:100 g
salami pokrojonego w paski1 średnia
cebula pokrojona w piórka3 łyżki
oliwy z oliwekząbek
czosnku150 ml
śmietany 36%1/2 szklanki
wody po gotującym się
makaroniegarść
słonecznikaulubiony
makaronsól,
pieprz,
papryka ostra do smakuopcjonalnie: sr do posypania
Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie.Na suchej patelni prażymy
słonecznik i uprażony zdjemujemy na talerzyk.Na patelnię wlewamy
oliwę z oliwek i podsmażamy na niej
cebulę, a gdy ta się przyrumieni - dodajemy paski
salami. Gdy
salami zrobi się chrupiące - na patelnię dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku i dokładnie mieszamy, pamiętając, że
czosnek nie może się nam przypalić - to spowoduje, że danie będzie gorzkie. Do całości wlewamy
śmietanę i pół szklanki
wody z gotującego się
makaronu i dokładnie mieszamy. Jako, że
makaron powinien być już gotowy - wrzucamy go na patelnię i dokładnie obtaczamy w powstałym sosie doprawiając do smaku.Zdejmujemy na talerz, posypujemy uprażonym
słonecznikiem i
serem, jak ktoś ma ochotę i... smacznego :)

