ßßß
Składniki:1/2 główki średniego kalafiora1,5 szklanki bulionu warzywnego (może być też mięsny, ale ja wolę w tym przypadku warzywny)2 szklanki mleka (jeśli ktoś ma alergię na nabiał - można użyć wody i dodać więcej ziemniaków, któe zagęszczą zupę)1 średni ziemniak1/2 łyżeczki curry1/2 łyżeczki ostrej paprykisól i pieprz do doprawieniazrumienione płatki migdałowe do posypaniaopcjonalnie: łyżka wiórek kokosowych do wmiksowania w zupęKalafiora wrzucić do wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować około 10-15 minut, aż kalafior zmięknie. Odlać wodę, kalafiora wrzucić do garnka, zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu około 15 minut, aż kalafior całkiem zmięknie. Dodać pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka oraz bulion i gotować około 15 minut. Dokładnie zblendować tak, aby zupa nie miała grudek i doprawić przed podaniem.Posypać płatkami migdałowymi.Smacznego :)