Wykonanie
Tłusty czwartek już za kilka dni a u mnie jeszcze żadnego tłustego przepisu? Już śpieszę to zmienić!Oponki
serowe to chyba moje ulubione
ciastka, które można zrobić na tłusty czwartek. Są puszyste, miękkie, nie są bardzo słodkie, a osoba nieświadoma nawet nie domyśli się, że są z
białym serem.Składniki (na ok. 10-12 sztuk):250 g
mąki pszennej50 g
cukru1/2 łyżki
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej250 g
sera półtłustego2
żółtka1/2 szklanki
śmietany 18%Dodatkowo:tłuszcz do smażenia (w mnie
smalec, ok. 3 kostki)
cukier puderNa
lukier:
cukier puder, 1 łyżka gorącej
wody, 1/2 łyżeczki
soku z cytrynyNa stolnicy
mąkę wymieszać z
cukrem,
cukrem waniliowym,
sodą oczyszczoną. Dodać
żółtka,
śmietanę, przeciśnięty przez praskę
ser i zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować ciasto na stolnicy, tak, żeby miało ok. 2,5 - 2 cm grubości. Wykrawać oponki - ja użyłam do tego szklanki i kieliszka; wrzucać na mocno rozgrzany tłuszcz i jak oponki zarumienią się z jednej strony - przekręcać.Oponki wyjmować na ręcznik papierowy, tak, żeby nadmiar tłuszczu został wchłonięty przez ręcznik.Do miseczki wlewamy 1 łyżkę gorącej
wody, dodajemy
sok z cytryny i powoli dosypujemy po łyżce
cukru pudru - po pewnym czasie
cukier przestanie się rozpuszczać, a cała masa
zrobi się biała - oznacza to, że nasz
lukier jest gotowy.Można też obtaczać oponki w cukrze pudrze i też będą pyszne :)Najlepsze są jeszcze ciepłe oponki ;)Po raz kolejny zachęcam do odwiedzenia profilu Ewa Kuchennie na facebooku! :)