ßßß
Ciasto:200 g mąki tortowej (ja dałam 100 tortowej i 100 g mąki pełnoziarnistej)50 g cukru pudru100 g zimnego masła2 żółtka1-2 łyżki zimnego mlekaWszystkie składniki dokładnie siekamy na ciasto, robimy z niego kulę i wsadzamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy i przekładamy do formy. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut: pierwsze 10 minut z obciążeniem (groch, ryż), potem zdejmujemy obciążenie i podpiekamy kolejne 10 minut.Wyjąć z piecyka i ostudzić.Masa:500 g obranej, pokrojonej w kostkę dyni500 ml mleka 3,2%200 g cukru2 duże jajkalaska wanilii dla smaku można dodać odrobinę gałki muszkatołowej i cynamonuDo garnka wlewamy mleko, dodajemy dynię, cukier i laskę wanilii (laskę rozkrawamy i przerzucamy do garnka). Mieszając doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Podnosimy przykrywkę i układamy ją tak, żeby przykrywała 1/2 garnka - tak gotujemy przez kolejne 15 minut mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy laskę wanilii i mielimy całość blenderem na gładką masę. Ostawiamy do wystygnięcia.Jak już masa ostygnie dodajemy do niej powoli dwa rozbełtane jajka i ponownie ubijamy wszystko blenderem. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do wcześniej przygotowanego ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut - masa zesztywnieje, ale nadal będzie się lekko ruszała.Jamie polecał podawać z bitą śmietaną, ale ja zrobiłam bez niej i z tego, co wiem, to... w pracy smakowało ;)Smacznego :)