Wykonanie
Bardzo lubię robić i jeść domowe
pieczywo. Ostatnio bardzo często robię
chleby żytnie czy orkiszowe z mnóstwem ziaren. Wczoraj w końcu postanowiłam ruszyć głową i upiec coś innego. Właśnie tak powstały
chlebki gryczane. Nie piekłam ich w małych blaszkach, tylko położyłam bezpośrednio na dużą blachę wyłożoną papierem, przez co
chlebki mają zupełnie inny kształt niż te z foremki.Na wierzchu
pieczywa znajdują się
słonecznik i
płatki, "przyklejone"
żółtkiem. Moja siostra stwierdziła, że wyglądają jak w karmelu.;)Składniki na 2
chlebki:250g
mąki gryczanej*200g
mąki pszennej pełnoziarnistej200g
mąki pszennej typ 650szklanka ciepłego
mlekaszklanka cieplej
wody30g
drożdżyłyżeczka
soliłyżeczka
cukru3 łyżki
olejużółtkosłonecznik i
płatki pszenne*Możecie użyć
mąki gryczanej ze sklepu lub zmielonej
kaszy- ja użyłam
kaszy gryczanej białej.W szklance ciepłego
mleka rozpuszczamy
drożdże, dodajemy łyżeczkę
cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bokDo miski przesiewamy
mąki. Dodajemy
wodę,
olej i
sól. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.Po tym czasie formujemy dwa podłużne
chleby. Ja zrobiłam to na stolnicy, delikatnie podsypując ciasto
mąką. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.Przed włożeniem do piekarnika,
chleb smarujemy
żółtkiem rozmieszanym z
płatkami i
słonecznikiem.
Chleb pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.Smacznego:)