ßßß Cookit - przepis na Chlebki gryczane

Chlebki gryczane

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię robić i jeść domowe pieczywo. Ostatnio bardzo często robię chleby żytnie czy orkiszowe z mnóstwem ziaren. Wczoraj w końcu postanowiłam ruszyć głową i upiec coś innego. Właśnie tak powstały chlebki gryczane. Nie piekłam ich w małych blaszkach, tylko położyłam bezpośrednio na dużą blachę wyłożoną papierem, przez co chlebki mają zupełnie inny kształt niż te z foremki.
Na wierzchu pieczywa znajdują się słonecznik i płatki, "przyklejone" żółtkiem. Moja siostra stwierdziła, że wyglądają jak w karmelu.;)
Składniki na 2 chlebki:
250g mąki gryczanej*
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
200g mąki pszennej typ 650
szklanka ciepłego mleka
szklanka cieplej wody
30g drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
3 łyżki oleju
żółtko
słonecznik i płatki pszenne
*Możecie użyć mąki gryczanej ze sklepu lub zmielonej kaszy- ja użyłam kaszy gryczanej białej.
W szklance ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy wodę, olej i sól. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie formujemy dwa podłużne chleby. Ja zrobiłam to na stolnicy, delikatnie podsypując ciasto mąką. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
Przed włożeniem do piekarnika, chleb smarujemy żółtkiem rozmieszanym z płatkami i słonecznikiem.
Chleb pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/07/chlebki-gryczane.html