Wykonanie
Tym razem przygotowałam dla was coś słodkiego. Jest to mięciutki, delikatny serniczek na maślanym spodzie. Do masy serowej dodałam nieco wiórek
kokosowych oraz
banana, a kruchy spód przygotowałam na
mące ryżowej i orkiszowej oraz
maśle. Całość smakuje wspaniale i w
sumie jest to jeden z lepszych serniczków jakie miałam okazję robić i jeść.Składniki na małą torownicę:spód:50g chłodnego
masłapół szklanki
maki (1:1 ryżowa i orkiszowa)4 łyżeczki cukru/
ksylitolu2
żółtkamasa serowa:400g
twarogu200g
jogurtu naturalnego80g wiórek
kokosowychdojrzały
banan3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 jajka+ 2
białkaproszek do pieczenia5 łyżeczek cukru/
ksylitoluSpód:Do miski przesiewamy
maki, dodajemy drobno posiekane
masło,
żółtka i
cukier, a następnie szybko zagniatamy. Ciasto wgniatamy na spód tortownicy (ja dół wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję delikatnie tłuszczem) i odstawiamy do lodówki.Masa serowa:
Twaróg dwukrotnie mielimy lub blendujemy aż do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy do niego
jogurt,
wiórki kokosowe,
banana,
mąkę,
proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy.W drugim pojemniku ubijamy
białka z
cukrem na sztywną pianę. Dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy łyżka.Masę
serową przekładamy na ciasto, do tortownicy. Sernik pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 160C.Smacznego:)Dlaczego warto upiec sernik
kokosowo-
bananowy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
twaróg jest świetnym źródłem
białka, magnezu, wapnia oraz witamin z grupy B; poprawia przemianę materii,
banany, ze względu na wysoką zawartość magnezu, wspomagają układ nerwowy,
jajka są bogate witaminy A, D, E, K oraz cały szereg pierwiastków; zawierają lecytynę, która świetnie działa na wątrobę.