ßßß Cookit - przepis na Sernik kokosowo- bananowy

Sernik kokosowo- bananowy

nazwa

Wykonanie

Tym razem przygotowałam dla was coś słodkiego. Jest to mięciutki, delikatny serniczek na maślanym spodzie. Do masy serowej dodałam nieco wiórek kokosowych oraz banana, a kruchy spód przygotowałam na mące ryżowej i orkiszowej oraz maśle. Całość smakuje wspaniale i w sumie jest to jeden z lepszych serniczków jakie miałam okazję robić i jeść.
Składniki na małą torownicę:
spód:
50g chłodnego masła
pół szklanki maki (1:1 ryżowa i orkiszowa)
4 łyżeczki cukru/ ksylitolu
2 żółtka
masa serowa:
400g twarogu
200g jogurtu naturalnego
80g wiórek kokosowych
dojrzały banan
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka+ 2 białka
proszek do pieczenia
5 łyżeczek cukru/ ksylitolu
Spód:
Do miski przesiewamy maki, dodajemy drobno posiekane masło, żółtka i cukier, a następnie szybko zagniatamy. Ciasto wgniatamy na spód tortownicy (ja dół wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję delikatnie tłuszczem) i odstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
Twaróg dwukrotnie mielimy lub blendujemy aż do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy do niego jogurt, wiórki kokosowe, banana, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy.
W drugim pojemniku ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy łyżka.
Masę serową przekładamy na ciasto, do tortownicy. Sernik pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 160C.
Smacznego:)
Dlaczego warto upiec sernik kokosowo- bananowy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
twaróg jest świetnym źródłem białka, magnezu, wapnia oraz witamin z grupy B; poprawia przemianę materii,
banany, ze względu na wysoką zawartość magnezu, wspomagają układ nerwowy,
jajka są bogate witaminy A, D, E, K oraz cały szereg pierwiastków; zawierają lecytynę, która świetnie działa na wątrobę.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/04/sernik-kokosowo-bananowy.html