Wykonanie
Naleśniki
ryżowe mają zupełnie inną strukturę niż tradycyjne, pszenne. Według mnie stanowią one tło całego dania, bo
mąka ryżowa, w przeciwieństwie do cieciorkowej czy sojowej, w
sumie nie ma konkretnego smaku. Jednak dzięki temu można poszaleć z dodatkami, bo pasuje do nich zupełnie wszystko.Składniki na 12 sztuk:1,5 szklanki
mąki ryżowej1,5 szklanki
mleka2/3 szklanki
wody gazowanej
jajkołyżka
cukru waniliowego3 łyżki
olejuMąkę przesiewamy do miski, wbijamy
jajko, dodajemy
olej,
cukier,
mleko i
wodę- całość dokładnie miksujemy. Naleśniczki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu.Swoje naleśniczki podałam
serem,
migdałami i
żurawiną.Smacznego:)Dlaczego warto usmażyć naleśniki
ryżowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka ryżowa jest dobrym zamiennikiem tradycyjnej
mąki pszennej dla osób nietolerujących glutenu, świetnie sprawdzi się w przygotowywaniu wszelkich wypieków,
jajko jest świetnym źródłem witamin A, D, E, K, B12 oraz cynku, żelaza i potasu, a także pełnowartościowego
białka.