ßßß Cookit - przepis na Naleśniki ryżowe

Naleśniki ryżowe

nazwa

Wykonanie

Naleśniki ryżowe mają zupełnie inną strukturę niż tradycyjne, pszenne. Według mnie stanowią one tło całego dania, bo mąka ryżowa, w przeciwieństwie do cieciorkowej czy sojowej, w sumie nie ma konkretnego smaku. Jednak dzięki temu można poszaleć z dodatkami, bo pasuje do nich zupełnie wszystko.
Składniki na 12 sztuk:
1,5 szklanki mąki ryżowej
1,5 szklanki mleka
2/3 szklanki wody gazowanej
jajko
łyżka cukru waniliowego
3 łyżki oleju
Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy olej, cukier, mleko i wodę- całość dokładnie miksujemy. Naleśniczki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu.
Swoje naleśniczki podałam serem, migdałami i żurawiną.
Smacznego:)
Dlaczego warto usmażyć naleśniki ryżowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka ryżowa jest dobrym zamiennikiem tradycyjnej mąki pszennej dla osób nietolerujących glutenu, świetnie sprawdzi się w przygotowywaniu wszelkich wypieków,
jajko jest świetnym źródłem witamin A, D, E, K, B12 oraz cynku, żelaza i potasu, a także pełnowartościowego białka.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/03/nalesniki-ryzowe.html