Wykonanie
Właściwie prawie risotto :) Dlaczego prawie? Bo byłam pewna, że mam w szafce torebkę
ryżu odpowiedniego do risotto, a okazało się, że to basmati, który jest pyszny, a
plan na kolację miałam konkretny... więc zrobiłam z tym, co miałam. Bo i dlaczego nie?Wyszło pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Ostatnio zresztą mam czas tylko na takie ;) Zresztą zmian w sposobie odżywiania się wprowadziłam ostatnio bardzo dużo, ale o tym kiedy indziej.Stopień trudności: łatwe.Składniki (2 porcje):- szklanka
ryżu- 1/2 średniej wielkości główki
kalafiora- 200 gramów
boczku- 2
cebule szalotki- 2 łyżki
masła- 100 ml białego,
wytrawnego wina- kostka
mięsna Winiary rozpuszczona w 750 ml wrzątku lub ok. 750 ml
wywaru wołowego- ząbek
czosnku-
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
rozmaryn lub
tymianekPrzygotowanie:1.
Szalotki drobno posiekaj,
boczek pokrój w cieniutkie paseczki, podsmaż na łyżce
masła, aż się zarumienią.2. Dodaj suchy
ryż i smaż przez kilka minut. Następnie wlej
wino. Kiedy odparuje dodaj podzielonego na małe różyczki
kalafiora, a następnie wlej kilka chochelek
bulionu lub
wody z rozpuszczoną kostką. Smaż od czasu do czasu mieszając, aż cały wyparuje, dodaj znowu odrobinę
bulionu i tak aż do momentu, kiedy
ryż będzie miękki.3. Wyłącz ogień. Wyciśnij ząbek
czosnku, dopraw do smaku
solą,
ziołami i
pieprzem, wymieszaj z łyżką zimnego
masła.
