Wykonanie
Serniki na zimno i ciasta z
galaretką bywają moją zmorą -
pisałam o tym już ostatnio. Nie zapomnę, jak przygotowywałam sernik na zimno w silikonowej foremce, bo przecież będzie cudownie łatwo go wyciągnąć. Masa serowa pięknie stężała, a gdy wylałam
galaretkę spłynęła sobie trochę na dno, trochę na boki, wypychając
serowy kawałek :) To była pierwsza lekcja. A niedawno
pisałam, że często mi się zdarzyło wylać
galaretkę na ciasto za rzadką - przy serniku na zimno może spłynąć, przy
cieście pieczonym spód może ją wchłonąć... To były kolejne lekcje. I tak metodą prób i błędów w końcu zaczęło się udawać, grunt to się nie poddać :)A propos poddawania się, może powinnam zrobić kolejne podejście do ciasta drożdżowego? Choć po tym jak ostatnio upiekłam cegłę chyba mi się jeszcze nie chce :)Tym razem sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 26 cm, dosyć niskiej, więc zmieściło się na styk. Jeśli zdecydujesz się np. dołożyć
truskawki również do masy serowej, użyj wtedy większej formy lub zmniejsz ilość składników. Warto pamiętać, że taki sernik najlepiej przygotować w blaszce z odpinanymi bokami, ponieważ ze zwykłej ciężko będzie go wyciągnąć.Przygotowałam też dwie
galaretki - przy jednej
truskawki wystają nad jej powierzchnię, a tego nie lubię. Tym bardziej, że gdy jakiś kawałek (jakimś cudem) uchowa się przez kilka dni (co jednak jest mało prawdopodobne), ta wystająca część przestaje wyglądać apetycznie.Stopień trudności: raczej łatwySkładniki na masę
serową:- 700 gramów
twarogu (mielonego z wiaderka)- 330 ml
śmietanki 30%- 3/4 szklanki
cukru pudru (lub pełna szklanka, jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta)- 2 łyżki domowego
aromatu waniliowego *- sok wyciśnięty z 1/2
cytryny**- 2 łyżki
żelatyny- 1/2 szklanki wrzątkuDodatkowo:- kilkanaście okrągłych
biszkoptów***- 2
galaretki truskawkowe i 700 ml wrzątku- kilkanaście
truskawek* lub łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią lub ziarenka z
laski wanilii (albo inny aromat wg uznania)** nie będzie go czuć w
masie serowej, ale przełamie
słodycz*** lub inny spód, np. z pokruszonych
herbatników wymieszanych z rozpuszczonym
masłemPrzygotowanie:1. W pierwszej kolejności zalej
żelatynę wrzątkiem i wymieszaj. Następnie rozpuść
galaretki we wrzątku. Odstaw do wystygnięcia.2. Dno tortownicy wyłożyłam folią spożywczą (nie aluminiową!), ponieważ moja blaszka nie jest do końca szczelna i wolałam być pewna, że
ser nie wypłynie zanim stężeje. Folię ułożyłam na spodzie, a następnie zamknęłam pierścień i wywinęłam ją na wierzch do góry. Jeśli masz szczelną tortownicę, możesz ten krok pominąć.3.
Śmietankę ubij na sztywno. W osobnej misce zmiksuj
ser z
cukrem pudrem, następnie dodaj, cały czas miksując,
aromat waniliowy i
sok z cytryny.4. Do masy serowej przełóż ubitą
śmietankę, zmiksuj krótko lub jeśli wolisz wymieszaj łyżką. Na koniec bardzo powoli wlewaj rozpuszczoną
żelatynę (chłodną, ale płynną - jeśli zdąży całkiem stężeć najpierw dodaj do niej odrobinę gorącej
wody i dokładnie wymieszaj), cały czas miksując lub mieszając. (Podobno lepiej mieszać łyżką, bo masa wychodzi bardziej puszysta, ja szybko miksuję i też wychodzi super.)5. Na wyłożonej folią blaszce ułóż ciasno
biszkopty, wylej na nie ostrożnie masę
serową. Wstaw do lodówki na 30 - 60 minut, żeby lekko stężała.6. Jeśli
galaretka jest całkiem płynna, ale już zimna wstaw ją do lodówki na ok. 15 minut przed wyjęciem ciasta. Masa serowa może sobie tężeć w lodówce dłużej, ale ważne jest, żeby
galaretkę wylewać lekko sztywną, bo gdy będzie płynna może spłynąć np. na dno albo
truskawki się uniosą. Nie może też całkiem stężeć, bo nie przelejesz jej na ciasto :)7. Gdy masa serowa już lekko stężeje ułóż na niej ciasno
truskawki. Ja zawsze staram się ułożyć je w jakieś ładne, okrągłe, równe rządki - to głupie, później jak jem, żałuję, że jest ich za mało! Napchaj ich jak najwięcej i jak najciaśniej. Ciasto i tak będzie wyglądać dobrze, a będzie smaczniejsze :)8. Na
truskawki ostrożnie wylej tężejącą
galaretkę truskawkową. Wstaw całość do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.9. Przed wyjęciem ciasta z tortownicy oddziel je delikatnie,
ostrym nożem od jej brzegów, a następnie otwórz pierścień. Krój
ostrym nożem, po każdym kawałku warto go wytrzeć ręcznikiem papierowym lub wypłukać ciepłą
wodą.
