Wykonanie

Fantastyczny, szybki i smaczny obiad!
Pierś kurczaka zawsze smakuje świetnie, a w tym zestawieniu jest dość wyjątkowa i niecodzienna... , chyba, że każdego dnia używacie
curry. ;)U mnie ta
przyprawa gości rzadko, a jednak zawsze nam smakuje.700g
filetu z piersi kurczaka1 duży
por1 kubek (330ml) słodkiej
śmietanki 30%kawałek
żółtego seraMARYNATA:2 łyżki
przyprawy currysok z połowy średniej
cytryny4 łyżki
oleju rzepakowegosól morska i
czarny pieprz świeżo mieloneszczypta
kardamonu mielonego1 łyżka
słodkiej papryki w proszkuszczypta
pieprzu cayennePiersi przepłukujemy pod bieżącą
wodą i osuszamy.Kroimy je w niezbyt drobną kostkę i odkładamy do miski.Oprószamy
mięso dobrze
solą oraz
pieprzem każdej strony i mieszamy, by każdy kawałek został przyprawiony.Składniki marynaty poza
solą i
pieprzem łączymy ze sobą i zalewamy nią posolone
mięso.Gotowe pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra i dół).
Pora myjemy i kroimy w grubsze talarki.Gdy
mięso odstoi godzinę, do miski z nim wlewamy kubek
śmietany i wrzucamy pokrojonego
pora.Wszystko razem delikatnie należy przemieszać.Potrawę przekładamy do naczynia do zapiekania, a na jej wierzchu układamy cienkie plastry
sera.Naczynie wstawiamy na środek nagrzanego piekarnika i zapiekamy
mięso przez około 40 minut.Podajemy z
ryżem, frytkami..., czy czym nam się też podoba.Muszę przyznać, że po prostu ze wszystkim smakuje świetnie. :)Smacznego!