Wykonanie

800g czerwonych
buraków500ml zakwasu buraczanego3 spore marchwie2
pietruszki1 mały
seler1 nieduży
por1 duża
czerwona cebulasól,
majeranekkilka ziaren
pieprzu,
ziela angielskiegook. 6
goździków3
liście lauroweolej do smażenia
Buraki myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.Na głębokiej patelni rozgrzewamy
olej i wrzucamy do niego
cebulę.Gdy się zeszkli, dorzucamy starte
buraki i wszystko razem przesmażamy przez kilka minut, dobrze mieszając.Następnie
cebulę i
buraki przekładamy do garnka, zalewamy litrem
wody i gotujemy na niedużym ogniu do miękkości warzyw. W trakcie gotowania, jeśli zachodzi potrzeba, uzupełniamy płyn.
Włoszczyznę myjemy i obieramy, po czym kroimy na cząstki.Wrzucamy do garnka, zalewamy
wodą tak, by przykryła warzywa z ok. 2 centymetrową nadwyżką.Gotujemy do miękkości.Gdy
wywary z
buraków i
włoszczyzny będą gotowe, obydwa cedzimy przez gęste sitko.Do przecedzonego
wywaru warzywnego wlewamy zakwas buraczany, wrzucamy
pieprz, ziele,
goździki i
liście laurowe.Całość doprowadzamy do wrzenia.Dodajemy
wywar z ugotowanych
buraków i dobrze wszystko razem łączymy i gotujemy jeszcze około kwadransa.Na koniec barszcz posypujemy
majerankiem i doprawiamy
solą.Podobnie, jak w przypadku rosołu, do gotowania zupy nie zaleca się używania mielonego
pieprzu.Stanie się mętna i gorzkawa w smaku.Ugotowane
buraki warto zatrzymać i przygotować z nich
sałatkę śledziową. :)Smacznego!