Wykonanie
Ziemniaki faszerowane to bardzo fajna przekąska, świetnie się sprawdzają na różnego rodzaju przyjęciach. Farsz może być przeróżny, jednak ja polecam lekko ostrawy, bo wiadomo
ziemniaki są mdłe. Ugotowane pyrki na parze, należy wydrążyć i nadziać. Nie ma aż tak dużo pracy a efekt jest powalający.
SKŁADNIKI :5-7 średniej wielkości
ziemniaków1 puszka
groszku1-2
cebule czerwonemały słoik
śledzi po wiejsku, lub w zalewie olejowejkilka
grzybków marynowanychsól,
pieprz do smaku2 duże łyżki
majonezu1 łyżka pokrojonego
koperkuPRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki oczyszczamy, (z racji tego że są
młode to je wyszorowałam ), przecinamy na pół i gotujemy na półmiękko. Polecam gotować je w garnku na parze, wtedy się nie rozpadną. Z ostudzonych ziemniaczków wydrążamy łyżeczką środek, łódeczki odkładamy. Miąższ z
ziemniaków kroimy drobno i przekładamy do miski. Następnie dodajemy odsączany
groszek, pokrojone
śledzie,
grzybki,
cebulę,
koperek i
majonez. Doprawiamy do smaku, mieszamy. Do łódeczek
ziemniaków nakładamy sporo farszu. układamy je na talerzu, dekorujemy pozostałymi
śledzikami,
koperkiem i
cebulką. Ziemniaczki podajemy schłodzone, jako przekąskę. Smacznego.