Wykonanie
Przepis na babkę ziemniaczaną jest bardzo stary, wprawdzie jadałam ją u mojej babci przez co bardzo ją lubię. Babka często jest pieczona w formie keksowej, jest wtedy wyższa, jednak żeby szybciej się upiekła użyłam formy na tartę. Kartoflak jest chrupiący na zewnątrz, pachnący, idealny na ciepło i zimno z kleksem gęstej
śmietany. Polecam.
SKŁADNIKI :1 kg
ziemniaków2
cebule20 dkg
wędzonego boczku20 dkg
kiełbasy2 łyżki
mąki pszennej2
jajkasól i
pieprz do smaku
olej do wysmarowania formy
śmietana do dekoracjiPRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki ocieramy, myjemy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
Boczek,
kiełbasę i
cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię z dodatkiem
soli i
pieprzu, mieszając pieczemy aż wszystko ładnie się zarumieni.Do
ziemniaków dodajemy,
jajka,
mąkę, podpieczoną
cebulę z
boczkiem i
przyprawy, mieszamy.Formę smarujemy
olejem, wykładamy masę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 40 minut aż ładnie się zarumieni. Kartoflak podajemy ciepły z dodatkiem gęstej
śmietany. Smacznego :)