ßßß Cookit - przepis na CIASTO FILO ( Z MASZYNKI DO MAKARONU )

CIASTO FILO ( Z MASZYNKI DO MAKARONU )

nazwa

Wykonanie

Ciasto znane głównie z ciast( deserów ) greckich lub tureckich. Będąc w Grecji zajadałam się malutkimi kawałkami ciasta z orzechami, ociekającymi słodkim syropem.
Nie zawsze można je dostać w sklepie więc postanowiłam przygotować je sama. Ciasto wałkowałam maszynką do makaronu i uzyskałam 1 mm grubości. Myślę że to wystarczy aby przygotować pyszne desery właśnie z tym ciastem. Cieniutkie paski układałam na blaszce i smarowałam je rozpuszczoną margaryną.
SKŁADNIKI :
600 g mąki pszennej ( 4 i 1/2 szklanki)
200 g jogurtu greckiego naturalnego
3 jajka
6 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu jabłkowego ( ciasto będzie bardziej kruche )
skrobia kukurydzana do podsypywania ciasta ( jak nie mamy możemy użyć skrobi ziemniaczanej )
Z podanych składników zagniatamy luźne ale nie klejące się do ręki ciasto. Przenosimy ciasto na stolnicę ( deskę ), dzielimy na 4 - 8 kawałków, nadajemy im kształt kuleczek i układamy poruszone skrobią.
Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na około 1 h aby odpoczęło.
Używając maszynki do makaronu wałkujemy nasze kuleczki, (możemy je jeszcze podzielnic na mniejsze kawałki).W miarę wałkowania ciasto robi się coraz cieńsze i dłuższe, tniemy je na mniejsze paski oprószając je co jakiś czas skrobią. Uzyskałam 1 mm ciasta, już bardzo cienkiego jednak jeszcze każdy płat lekko rozwałkowałam wałkiem aż były prawie przeźroczyste.
Układamy je na sobie, posypane mąką i przykryte wilgotną ściereczką aby nie obeschły. Płaty ciasta są gotowe do użycia.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/10/ciasto-filo-z-maszynki-do-makaronu.html