ßßß Cookit - przepis na CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

nazwa

Wykonanie

Ciasto drożdżowe to jedno z ciast które zawsze się udaje, z dodatkiem sezonowych owoców smakuje rewelacyjnie. Tym razem zrobiłam je ze śliwkami i kruszonką. Polecam.
SKŁADNIKI :
5 szklanek mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki drożdży 100 g
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka
5 łyżek oleju
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, wbijamy jajka i wlewamy olej. Drożdże rozrabiamy w miseczce z mlekiem i wlewamy do sypkich składników. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż składniki się połączą i będzie jednolite i gładkie. Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.
KRUSZONKA :
1/2 kostki zimnej margaryny
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki maki
Do miseczki przekładamy wszystkie składniki, zimną margarynę rozdrabniamy palcami i łączymy z mąk,ą i cukrem aż powstanie kruszonka.
DODATKOWO :
1 kg śliwek
3 łyżki cukru
Śliwki myjemy, przecinamy na pół i wyciągamy pestki.
Wyrośnięte ciasto rozkładamy na wysmarowanej olejem dużej blaszce, na ciasto układamy połówki śliwek skórkami na dół, lekko je dociskając. Śliwki posypujemy cukrem i rozsypujemy na wierzch kruszonkę.
Ciasto pozostawiamy na 10 minut aby ładnie podrosło.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 30 minut.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/07/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-i-kruszonka.html