Wykonanie
Ciasto drożdżowe to jedno z ciast które zawsze się udaje, z dodatkiem sezonowych
owoców smakuje rewelacyjnie. Tym razem zrobiłam je ze
śliwkami i kruszonką. Polecam.

SKŁADNIKI :5 szklanek
mąki pszennej tortowej1/2 szklanki
cukru1/2 kostki
drożdży 100 g1 szklanka ciepłego
mleka2
jajka5 łyżek
olejuDo dużej miski wsypujemy
mąkę,
cukier, wbijamy
jajka i wlewamy
olej.
Drożdże rozrabiamy w miseczce z
mlekiem i wlewamy do sypkich składników. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż składniki się połączą i będzie jednolite i gładkie. Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.KRUSZONKA :1/2 kostki zimnej
margaryny1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
makiDo miseczki przekładamy wszystkie składniki, zimną
margarynę rozdrabniamy palcami i łączymy z mąk,ą i
cukrem aż powstanie kruszonka.DODATKOWO :1 kg
śliwek3 łyżki
cukruŚliwki myjemy, przecinamy na pół i wyciągamy pestki.Wyrośnięte ciasto rozkładamy na wysmarowanej
olejem dużej blaszce, na ciasto układamy połówki
śliwek skórkami na dół, lekko je dociskając.
Śliwki posypujemy
cukrem i rozsypujemy na wierzch kruszonkę.Ciasto pozostawiamy na 10 minut aby ładnie podrosło.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 30 minut.

